Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Αντίστροφη μέτρηση για τον 5ο κύκλο – Περισσότεροι δικαιούχοι – Τα ποσά


Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ο 5ος επόμενος γύρος του μέτρου, που αποσκοπεί στην άμεση τόνωση της ρευστότητας της αγοράς, θα «τρέξει» από τις αρχές Ιανουαρίου.

Η 5η φάση θα αποτελέσει συνέχεια της 4ης. Δηλαδή, θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν πολύ μεγάλη μείωση εσόδων σε όλο το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 και συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λάβουν χρήματα από την 5η φάση θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων τους έως και τον Ιούνιο του 2021.

Περισσότερες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες θα ενταχθούν στον επόμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός αποκάλυψε αρχικά πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα θ’ ανοιχθεί και έκτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια Επιστρεπτέα Προκαταβολή μέσα στο 2021. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ακόμη κι όταν ανοίξουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, ο πέμπτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αφορά περισσότερες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Θα ληφθεί υπ’ όψιν ο τζίρος των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει εικόνα για ολόκληρη την περίοδο του δεύτερου lockdown και το 50% των φθηνών κρατικών δανείων θα είναι επιδότηση, δηλαδή, δεν θα επιστραφεί στο κράτος από το 2022 και μετά.

Παράλληλα, τόνισε πως θα ενταχθούν κυρίως νέες επιχειρήσεις, αλλά κι επαγγελματίες που δεν κατάφεραν να μπουν στους προηγούμενους κύκλους.

Τα ποσά

Επιστρεπτέα προκαταβολή δικαιούνται όλες οι κλειστές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μείωση τζίρου, με προϋπόθεση να είχανε αναφορά τζίρου έως 300 ευρώ μέσα στο χρόνο και θα λάβουν όσοι δεν έχουν εργαζόμενο 2.000 ευρώ εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ θα είναι επιδότηση και τα 1.000 ευρώ θα είναι δάνειο και ανάλογα με το αν έχουν εργαζόμενους υπάρχει κάποιος ειδικός αλγόριθμος που χορηγεί το ποσό.

Τα περισσότερα χρήματα από την 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να λάβουν οι επαγγελματίες που θα παραμείνουν κλειστοί και για τον Δεκέμβριο -κυρίως εστιατόρια, μπαρ, εταιρείες στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού-, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λειτουργήσουν από ελάχιστα έως καθόλου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληττόμενες επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει, έχουν παραμείνει ανοιχτές αλλά είναι στον αναθεωρημένο ΚΑΔ του Απριλίου. Αυτές θα λάβουν αν έχουνε μείωση τζίρου 20% μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 20 με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, θα λάβουνε 1.000 ευρώ αν δεν έχουν εργαζόμενους, εκ των οποίων δάνειο και τα άλλα μισά είναι επιδότηση.

Αν έχουν εργαζόμενους ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων υπάρχει ειδικός αλγόριθμος και ανεβαίνει το ποσό το οποίο θα λάβουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ