Δημόσια Υγεία Μέτρα: Σχέση χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με την αντιμετώπιση της πανδημίας


Δημόσια Υγεία Μέτρα: Τα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση των ανθρώπων να ακολουθήσουν οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Κορωνοϊού το 2020, οι άνθρωποι αποδέχτηκαν – ή απέρριψαν – διάφορες στρατηγικές για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού φορώντας μάσκες και μειώνοντας τις στενές αλληλεπιδράσεις με άλλους. Γιατί έγινε αυτό; Φυσικά, πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτές τις προσωπικές αποφάσεις, αλλά μια σημαντική πτυχή θα μπορούσε να είναι η προσωπικότητα. Φαίνεται ότι άτομα, τα οποία παρουσιάζουν «σκοτεινά» χαρακτηριστικά σχετικά με το ναρκισσισμό, ίσως να είναι λιγότερο πιθανό να αποδεχτούν συμπεριφορές δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη μεταδοτική ασθένεια.

Σε μια νέα έρευνα, ερευνητές από το Whitman College στην Ουάσιγκτον, μελέτησαν 500 άτομα για να κατανοήσουν πώς τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ευθυγραμμίστηκαν με την αποδοχή των κοινωνικών αποστάσεων και των μηνυμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τα άτομα με πιο υψηλά επίπεδα ευσυνειδησίας και νεύρωσης, ήταν πιο πιθανό να συναινέσουν με τα μηνύματα της δημόσιας υγείας. Εκείνα τα άτομα με τα χαρακτηριστικά «Σκοτεινής Τριάδας», της κακίας και έλλειψης συστολών, ήταν λιγότερο πιθανό να συμμορφωθούν με τις συμπεριφορές για την προστασία της δημόσιας υγείας και πιο πιθανό να εκθέσουν συνειδητά τους άλλους σε κινδύνους μόλυνσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, τα περισσότερα άτομα έδειξαν να συμμορφώνονται με ένα μήνυμα το οποίο έκανε έκκληση στη συμπόνοια, όπως «Βοηθήστε στην προστασία των ευάλωτων». Ωστόσο, άτομα με πιο σκοτεινά χαρακτηριστικά δεν έδειχναν πραγματικά ενδιαφέρον για αυτό το μήνυμα. Αντ’ αυτού, τα άτομα με ξεκάθαρα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά ήταν πιο πιθανό να αγνοήσουν μηνύματα δημόσιας υγείας ή να δράσουν αντίθετα στις εκκλήσεις για αλτρουιστική συμπεριφορά.

Η προσωπικότητα φαίνεται να σχετίζεται με την επιδημιολογία και την επικοινωνία της δημόσιας υγείας σε μεταδοτικές ασθένειες, έγραψε ο βασικός συγγραφέας της έρευνας Blagov.

 H Έννοια του Ναρκισσισμού

Ως επί το πλείστον, αυτό έχει νόημα. Άτομα, τα οποία είναι πιο ευσυνείδητα και ανησυχούν για τους άλλους είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν υγειονομικές συμβουλές, οι οποίες θα προστατεύσουν άλλους ανθρώπους, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζουν πιο ανοιχτό χαρακτήρα και είναι πιο ευχάριστοι είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν καινούργιες συμπεριφορές υγείας, οι οποίες θα βοηθήσουν τους ίδιους και άλλους. Άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο νευρωτικοί και ανησυχούν για μια πιθανή μόλυνση, είναι πιο πιθανό να αποφύγουν κινδύνους λόγω φόβου. Άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιο εξωστρεφείς, μπορεί να είναι απογοητευμένοι με τις οδηγίες περί κοινωνικών αποστάσεων.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά όπως σκληρότητα, χειραγώγηση και έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ενδιαφερθούν για αυτές τις νέες συμπεριφορές υγείας – και την επίδραση στους άλλους.

Είναι πιο πιθανό να επικεντρωθούν στον εαυτό τους, να δράσουν απερίσκεπτα και να είναι κυνικοί. Μισούν ιδιαίτερα να περιορίζονται και να τους λένε τι να κάνουν, κάτι που οι ερευνητές έχουν δει σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη δημόσια υγεία και σχετίζεται με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Για παράδειγμα, άτομα με πιο ψυχοπαθητικές τάσεις είναι πιο πιθανό να παραπλανήσουν σκόπιμα τους σεξουαλικούς τους συντρόφους σχετικά με τη θετικότητά τους στον HIV. Εκείνοι με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί επίσης συνειδητά να εκθέσουν άλλους στους κινδύνους του HIV. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άτομα με «σκοτεινά» χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να απορρίψουν μηνύματα δημόσιας υγείας και να εκθέσουν άλλους σε κίνδυνο.

Αλλά, όπως επισημαίνει ο Blagov, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η υπερβολική συσχέτιση. Τα αποτελέσματα της έρευνας δε σημαίνουν ότι μόνο τα ανεύθυνα και τα απερίσκεπτα άτομα μεταδίδουν τον ιό και δε σημαίνουν ότι αυτοί που προσβάλλονται από ασθένειες, όπως ο COVID-19, έχουν σκοτεινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Επίσης, είπε ότι, οι συσχετισμοί στην έρευνα ήταν μικροί και ότι, ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν με τα μηνύματα δημόσιας υγείας. Αλλά η έρευνα εγείρει σημαντικές ερωτήσεις για μελλοντικές μελέτες.

Σίγουρα, η προσωπικότητα δεν μπορεί να εξηγήσει όλους τους πολύπλευρους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αλλά είναι μια αρχή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μηνύματα δημόσιας υγείας. Οι ερευνητές γνωρίζουν δεκαετίες τώρα, ότι οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε καμπάνιες κατά του καπνίσματος, κατά των ναρκωτικών και τη χρήση προφυλακτικών. Στους ανθρώπους αρέσουν, ουσιαστικά, μηνύματα που συμβαδίζουν με τις απόψεις τους.

Ο Blagov διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι στους ανθρώπους αρέσουν συνήθως συμπονετικά, ακόμα και εγωκεντρικά, μηνύματα όπως «Μείνε υγιής». Οι λειτουργοί δημόσιας υγείας μπορεί να είναι σε θέση να ενσωματώσουν μηνύματα όπως αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να προσελκύσουν άτομα με όλα τα είδη χαρακτηριστικών προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να επικεντρώνονται κυρίως στη δικιά τους υγεία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ