Η αστρόσκονη στον ουρανό… 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου


21:13  συμβολή Μεσολογγίου και Τζαβέλα, Εξάρχεια

Ο 15χρονός μαθητής, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πέφτει νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα  Κορκονέα.

Ένας καταστροφικός σεισμός ήρθε να ταρακουνήσει την κανονικότητα. Σαν φυσικό φαινόμενο ξέσπασε απροειδοποίητα πάνω σε κάθε τεχνητή  κατασκευή .

Μέσα από τη ρωγμή που δημιουργήθηκε ξεχύθηκε η λάβα των καταπιεσμένων ενστίκτων κι έτσι η απουσία συλλογικού υποκειμένου και προτάγματος απελευθέρωσε στιγμιαία τις καταπιεσμένες και ανεξέλεγκτες  δυνάμεις που κρύβει κάθε άτομο.

Είναι η εξεγερσιακή δύναμη που φούντωνε εκείνες τις νύχτες την άσβεστη φλόγα που έκαιγε μέσα στις άγρια παρθένες υπάρξεις  και έθαβε όλο και βαθύτερα την κοινωνική ομαλότητα.

Είναι εκείνες οι νύχτες που φώτισαν με έναν διαφορετικό τρόπο την χριστουγεννιάτικα στολισμένη πόλη.

Ήταν οι εστίες φωτιάς που συγκέντρωναν γύρω τους  τα μάτια όλων αυτών που ένιωθαν ότι ζουν σε έναν σκοτεινό κόσμο, ήταν αυτές οι εστίες που ζέσταιναν όσους ακαριαία ένιωσαν ότι το ψύχος της κοινωνικής πραγματικότητας ασυναίσθητα τους είχε προκαλέσει νοητική γάγγραινα.

Τότε ήταν που διαταράχθηκε ο ηθικός και αξιακός κώδικας με τον οποίο διατηρείται η κατά τα φαινόμενα κοινωνική ειρήνη. Ήταν σαν ένα αστραπιαίο ντόμινο αποκαθήλωσης της πραγματικότητας, καθώς  ο δολοφόνος του παιδιού ήταν αυτός  που ο αστικός κόσμος του έχει προσδώσει τον ρόλο του εγγυητή της εύρυθμης συνύπαρξης των ανθρώπων.

Ήταν η στιγμή που η ζεστή λάμψη στις λεωφόρους της πόλης φώτισε τα σκοτεινά σοκάκια της καθημερινότητας. Η στιγμή που διαλύθηκε, έστω στιγμιαία, το δεδομένο, το «έτσι είναι», αυτό που για τον καθέναν  ξεχωριστά αποτελούσε τον «Κορκονέα» στον δικό του κόσμο.

Άλλωστε, ίσως εκεί να οφείλεται η παρουσία ετερόκλητων ατόμων, ως προς το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, εκείνα τα «ζεστά» βράδια.

Ήταν ερώτηση, ήταν απάντηση; Αναρωτιούνται πολλοί.

Κάποιος θα μπορούσε να του προσδώσει χαρακτηριστικά κοσμικού φαινομένου, όπως είναι η έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα. Το πόσο δυνατή ήταν αυτή η έκρηξη και πόσο επηρέασε ατομικά και κοινωνικά, δεν μπορεί κανείς να το ξέρει ουσιαστικά. Ωστόσο, η «αστρόσκονη» που απελευθερώθηκε εκείνες τις νύχτες, σίγουρα αποτελεί την πρώτη ύλη…τουλάχιστον για σκέψη.

 

Του Tyler Joker

Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ