Φαρμακευτική βιομηχανία εμβόλια: Ευκαιρία αποκατάστασης της φήμης της

Φαρμακευτική βιομηχανία εμβόλια: Τα τελευταία χρόνια, η φαρμακευτική βιομηχανία δέχθηκε κριτική για τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, ενώ δεν επαινέθηκε αντίστοιχα για την ανακάλυψη νέων θεραπειών.  Ο Dan Mahony, ένας κορυφαίος επενδυτής στις βιοεπιστήμες του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζει ότι η βιομηχανία έχει δώσει μια ώθηση στους επικριτές των στρατηγικών τιμολόγησης, με το ρυθμό ρεκόρ της – από την αλληλουχία του νέου κορωνοϊού τον Ιανουάριο έως τα εμβόλια που υποβλήθηκαν για έγκριση  από τον Νοέμβριο – και τα επίπεδα αποτελεσματικότητας που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των πολιτικών, των ιατρών και των αγορών.

«Το επιχείρημα της βιομηχανίας εδώ και πολύ καιρό ήταν είμαστε καινοτόμοι, πρέπει να πληρώσετε για την καινοτομία ». Αυτή η προϋπόθεση δοκιμάστηκε φέτος και η βιομηχανία έχει παραδοθεί υπερβολικά », λέει ο κ. Mahony, ο οποίος είναι επικεφαλής της υγειονομικής περίθαλψης για την Polar Capital, η οποία έχει επένδυση στην AstraZeneca.

Αλλά ακόμη και όταν βασίζεται στις παγκόσμιες επιδοκιμασίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποκατάστασή της είναι υπό όρους. Μια σειρά συγκέντρωσης σχετικά με την παρουσίαση δεδομένων από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca σχετικά με την απόδοση του εμβολίου τους, κατέδειξε τους κινδύνους ενός τέτοιου αδιάκοπου δημόσιου και πολιτικού ελέγχου.

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο τους ήταν 90% αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιούσε ένα συγκεκριμένο δοσολογικό καθεστώς αποδείχθηκε ότι βασίστηκε σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, αντί για μεγαλύτερες ηλικίες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από την ασθένεια. Ούτε η εταιρεία ούτε το πανεπιστήμιο αποκάλυψαν αυτή τη λεπτομέρεια, προκαλώντας κριτική από ορισμένους επιστήμονες και αναλυτές όταν αποκαλύφθηκε από τον Moncef Slaoui, τον επικεφαλής της Επιχείρησης Warp Speed, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη εμβολίων.

Η φθηνή τιμή του εμβολίου Oxford / AstraZeneca και το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την έκδοση του Pfizer, δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ένα πλεονέκτημα που είναι πιθανό να ξεπεράσει οποιαδήποτε διαμάχη.

Πέρα από αυτή τη διαμάχη, ο κίνδυνος φήμης βρίσκεται σε αναμονή για την ευρύτερη βιομηχανία. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι τα πλούσια έθνη με ευνοούνται έναντι των φτωχότερων για λήψη αποστολών ενός από τα εμβόλια, ή ακόμη και μια απλή δυσλειτουργία των αλυσίδων παραγωγής ή διανομής, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση τόσο μεγάλη όσο οι ελπίδες που επενδύθηκαν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ανοσοποίησης.

       Ταχεία μάθηση

Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτή η στροφή του ρυθμού, η οποία έχει εντυπωσιάσει τόσο τον κόσμο, μπορεί να προσφέρει μόνιμη ώθηση στα μακροχρόνια στάσιμα επίπεδα παραγωγικότητας της βιομηχανίας. Το προσχέδιο που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα μπορούσε να έχει διαρκή αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας, λέει ο Richard Torbett, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας «Υπήρξε η πιο εξαιρετική παγκόσμια προσπάθεια: συνεργασία όπως δεν έχουμε ξαναδεί, ανακατανομή πόρων που δεν έχουμε ξαναδεί και κοινή χρήση δεδομένων».

Ο κ. Scannell αναγνωρίζει «μερικές εξαιρετικές περιπτωσιολογικές μελέτες για το πώς τα πράγματα γίνονται γρηγορότερα. Ίσως οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις να μάθουν από αυτό. ” Όμως, ο κύριος λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη έχει κινηθεί τόσο γρήγορα, ισχυρίζεται, είναι «η πλήρης στεγανότητα των χρηματοοικονομικών κινδύνων», με τη βοήθεια της κυβερνητικής υποστήριξης «και πιθανώς μεγαλύτερη ανοχή του κινδύνου στις κλινικές δοκιμές». Οι εθελοντές είχαν συμμετάσχει σε δοκιμές αργού σταδίου με λιγότερες πληροφορίες από ό, τι συνήθως από τις δοκιμές πρώιμου σταδίου, λόγω του συμπιεσμένου χρονοδιαγράμματος. Δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι οι ίδιες οι δοκιμές φάσης 3 δεν ήταν ισχυρές, αλλά «η μετάβαση τόσο γρήγορα στη φάση 3 δεν θα ήταν αποδεκτή εκτός έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», προσθέτει.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ