Επίδομα 800 ευρώ: Λήγουν σήμερα οι προθεσμίες για τις αναστολές – Πότε πληρώνονται


Σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή δήλωσης αναστολών συμβάσεων εργασίας από τις πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και για ορθές επαναλήψεις αναστολών για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή για τον μήνα Νοέμβριο.

Η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 800 ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έτσι ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά από τις 12 Δεκεμβρίου και έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως έως σήμερα οι κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις εφόσον δεν υποβλήθηκε δήλωση για εργαζόμενο με αποτέλεσμα να μην λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα μέχρι και σήμερα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας από επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία με εντολή Δημόσιας Αρχής μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση, για τον μήνα Νοέμβριο καθώς και ορθών επαναλήψεων για αύξηση του διαστήματος αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Τα ποσά

Το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού υπολογίζεται με βάση των αριθμό των ημερών που τέθηκε ένας εργαζόμενος σε αναστολή με ημερήσια αποζημίωση 26,66 ευρώ.

  • Ολόκληρη την αποζημίωση των 800 ευρώ θα εισπράξουν μόνο οι εργαζόμενοι σε 5 κλάδους (τουρισμό, μεταφορές, εστίαση, αθλητισμό πολιτισμό) και οι εργαζόμενοι στους νομούς Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες που βρίσκονταν σε αναστολή από την 1η Νοεμβρίου.
  • 746,5 ευρώ θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή για 28 ημέρες από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ
  • αποζημίωση 640 ευρώ για 24 ημέρες αναστολής από τις 7 Νοεμβρίου και μετά.

Αν ένας εργαζόμενος έχει δυο εργοδότες, που είναι κλειστοί και οι δυο με κρατική εντολή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, αλλά για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο. Σε περίπτωση επικάλυψης, η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά. Αν ένας εργαζόμενος έχει πάνω από έναν εργοδότη και δεν τον έχει θέσει σε αναστολή ο εργοδότης στον οποίο εργάζεται με πλήρη απασχόληση, δεν είναι δικαιούχος αποζημίωσης.

Έτσι, ο εργαζόμενος χάνει την ειδική αποζημίωση επί των 800 ευρώ για μια περιστασιακή εργασία, εφόσον από την εργασία του με πλήρες ωράριο δεν είναι σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Δήλωση δεν απαιτείται ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον Νοέμβριο.

Μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο «Εργάνη» μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Αναστολές Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου ξεκινούν αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στην «Εργάνη». Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.

Από αύριο, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου, στο supportemployees.services.gov.gr

Σήμερα, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση με λεπτομέρειες και παραδείγματα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θα πληρωθεί σε δόσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή:

  • Οι εργοδότες πληρώνουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός εργάστηκε εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος με βάση το ύψος του πραγματικού μισθού
  • Από τις 21 Δεκεμβρίου το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών για τους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το Νοέμβριο,
  • Από τις 12 Ιανουαρίου το κράτος θα καταβάλλει με εμβόλιμη πληρωμή το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ