Φωτογραφία: Αυτές είναι οι κάρτες πιστοποίησης εμβολιασμού στη Βρετανία

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού ξεκινούν αύριο στη Βρετανία με την επιχείρηση «Πανάκεια» όπου περίπου 40 εκατομμύρια εμβόλια θα αρχίσουν να χορηγούνται στους πολίτες της Βρετανίας με τον στρατό της χώρας να έχει αναλάβει τη διανομή του εμβολίου της Pfizer.

Για την πιστοποίηση του εμβολιασμού, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (National Health Service – NHS) θα διανέμει και συγκεκριμένες κάρτες στις οποίες θα αναγράφονται τα στοιχεία των πολιτών και θα επιβεβαιώνουν ότι τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο.

Η κάρτα γράφει επάνω με μεγάλα γράμματα: «Φροντίστε να κρατάτε την κάρτα αυτή στην τσάντα ή το πορτοφόλι σας». Οι κάρτες αναμένονται να βρίσκονται στις τσάντες και τα πορτοφόλια εκατομμυρίων Βρετανών, χωρίς ωστόσο να αποτελεί «διαβατήριο ανοσίας».

Κρατικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η διανομή του εμβολίου θα είναι πιο περίπλοκη από ό,τι υπολόγιζαν, καθώς οι ποσότητες των εμβολίων που θα διανέμονται δεν μπορούν να σπάσουν σε λιγότερα από 975 δόσεις τη φορά.

Άλλωστε, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους μείον 70 βαθμούς μέχρι λίγο πριν από τη χρήση του. Επομένως, η διατήρησή του πρέπει να ελέγχεται κάθε δευτερόλεπτο από ειδικούς έως ότου έρθει η ώρα να χορηγηθεί.

Συγκεκριμένα, υπάρχει φόβος αλλά και πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα πως οι κάρτες αυτές θα καταλήξουν να είναι και «κάρτες εισόδου» σε εστιατόρια, παμπ και καταστήματα, με το κόμμα των Συντηρητικών να θεωρεί πως είναι αχρείαστες καθώς δεν έχουν χρειαστεί ποτέ για τον ιό της γρίπης.

Ο πρώην υπουργός με τους Συντηρητικούς, Ντέιβιντ Τζόουνς, πρότεινε ακόμα και τη νομοθέτηση μιας τέτοιας διευκρίνισης. Όπως είπε στη Daily Mail:

«[Ο εμβολιασμός] πρέπει να είναι μια εντελώς ελεύθερη απόφαση. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επηρεάζονται από το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουν για να μπορούν να μπουν σε ένα εστιατόριο ή σε ένα θέατρο. Προκαλείται ο κίνδυνος ότι δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε αυτά τα μέρη αν δεν έχουν την κάρτα πάνω τους. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ