Κρούσματα σήμερα: Αγωνία για τα νέα δεδομένα – Κριτήριο η θετικότητα για την… αισιοδοξία


Κρούσματα σήμερα: Η αρχή της εβδομάδας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού στη χώρα. Ο βαθμός θετικότητας που θα κρίνει αν πράγματι υπάρχει βελτίωση.

Μειωμένος παρουσιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο στην Ελλάδα, πλην όμως επειδή μέσα στο προηγούμενο τριήμερο περιλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο όπου πάντα ο αριθμός των τεστ είναι μειωμένος, η όποια αισιοδοξία θα πρέπει να είναι συγκρατημένη.

Για πρώτη φορά μετά τις 26 Οκτωβρίου τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν κάτω από 1.000, ωστόσο, αυτά ανιχνεύτηκαν σε μόλις 9.214 τεστ. Αυτό σημαίνει πως η θετικότητα ήταν στο 9,81%. Σταθερά υψηλή, δηλαδή, αλλά τουλάχιστον κάτω από το 10% το οποίο βοήθησε στην εκτίναξη των επιδημιολογικών δεδομένων στη διάρκεια του Νοεμβρίου όπου στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα ο δείκτης ξεπερνούσε ακόμα και το 13%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όριο… συναγερμού για την θετικότητα είναι το 4%, και σε αυτή την κατάσταση βρίσκεται η χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου. Συνεπώς, υπάρχει ακόμα πολύς και δύσκολος δρόμος για να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει βελτίωση των δεδομένων. Συνολικά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά οριακή, αφού την Κυριακή ξεπεράστηκε το «φράγμα» των 3.000 νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα ενώ παράλληλα στις ΜΕΘ βρίσκονται 600 συμπολίτες μας με το σύστημα υγείας να πιέζεται αφόρητα εδώ και ένα τρίμηνο.

Με αυτά τα δεδομένα προφανώς και έγιναν κι οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση, επί της ουσίας, του lockdown με τα σχολεία, την εστίαση, τους χώρους διασκέδασης και τα δικαστήρια να παραμένουν κλειστά τουλάχιστον ως τις 7 Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή δόθηκε το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα από σήμερα (7.12) πλην όμως η κατάσταση θα παρατηρείται και θα αξιολογείται καθημερινά, πριν παρθούν κι οι υπόλοιπες αποφάσεις για λιανεμπόριο και εμπορικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα στην οποία συμπληρώθηκε ένας μήνας από την έναρξη του lockdown θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα δεδομένα που θα ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Εκεί θα φανεί πραγματικά αν όντως υπάρχει μια σταθερή κατάσταση στο θέμα των κρουσμάτων με τάση για μείωση και για βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων ή αν χρειάζεται περαιτέρω εφαρμογή των μέτρων ή και λήψη πιο αυστηρών έτσι ώστε να σταματήσει η έξαρση του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ