Εκτός ορίων οι Τούρκοι: Ρητορική… πολέμου κατά της Ελλάδας λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Συνεχίζουν τις θρασύτατες θεωρίες τους οι Τούρκοι για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – Τι αναφέρει ο «αρχιτέκλτονας της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Τις ανυπόστατες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο «αρχιτέκτονας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» απόστρατος αντιναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακή», εμμένει στην άποψή του ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, ενώ αμφισβητεί παράλληλα και την κυριότητα των 152 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

«Μιλάμε για 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Εμείς δεν διεκδικούμε τα νησιά, απλά λέμε πως αυτά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα – ελάτε να το συζητήσουμε. Να δούμε ποια σας ανήκουν. Απλά τονίζω πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Καστελόριζο ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να λέει ότι το νησί βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της και να αρνείται στην Άγκυρα το δικαίωμα συμφωνίας με τη Λιβύη. «Ένα νησί δεν μπορεί να εμποδίσει την επαφή με μια άλλη ηπειρωτική χώρα. Η Ελλάδα λέει πως υπολογίζει υφαλοκρηπίδα για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο όπως μια ηπειρωτική περιοχή. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορείς να πεις πως η Σάμος έχει υφαλοκρηπίδα αλλά δεν έχει η Τουρκία. Αυτά είναι νησιά που βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Ρόδος πού βρίσκεται; Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;» σημειώνει στη συνέχεια και τονίζει ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο διαθέτει ακτογραμμή 2.280 χλμ., «δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι με την Ελλάδα».

«Λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία θα εισβάλει»

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί αναφέρει στη συνέχεια ότι, «η Τουρκία δεν έχει καμία έχθρα απέναντι στην Ελλάδα. Σας το λέω με ειλικρίνεια. Εγώ 40 χρόνια υπηρέτησα στο ναυτικό, από τα 13 μου είμαι στρατιώτης. Όταν μας εκπαίδευαν στις στρατιωτικές σχολές ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Όμως στην Ελλάδα υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση πως η Τουρκία θα εισβάλει, θα πάρει τα νησιά».

Ο ίδιος στη συνέχεια προσπαθώντας να «θολώσει» τα νερά, παρουσιάζοντας την χώρα μας ότι διαθέσει επιθετικές βλέψεις αναφέρει ότι «η Ελλάδα έχει σχέδιο απόβασης από τα νησιά προς την Ανατολία».

«Το 1922 ήρθατε από τα νησιά και επιχειρήσατε να καταλάβετε την Ανατολία. Ποιος είναι ο λόγος της στρατιωτικοποίησης των νησιών; Είναι επιθετικός ο σκοπός τους. Αν βρουν κάποιο κενό, ναι αυτό σχεδιάζουν. Είναι μεγάλη απειλή αυτό, όπως το 1922, είναι προετοιμασία για τη Μεγάλη Ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ