Δέος: Εντοπίστηκε super ηφαίστειο στην Αλάσκα – Πόσο ενεργό είναι


Η δύναμη που εκλύει είναι παρόμοια με εκείνη του Yellowstone, το οποίο θεωρείται ως το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη.

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη έφτασαν γεωλόγοι καθώς ανακάλυψαν κάτω από την Αλάσκα ένα super ηφαίστειο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα του πλανήτη.

Η Diana Roman από το Institution for Science της Ουάσιγκτον, παρουσίασε τα ευρήματά της στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους συναδέλφους της.

Αφού αναλύθηκαν τα πετρώματα, η σεισμική δραστηριότητα, τα αέρια στην περιοχή αλλά και η θερμότητα του υπέδαφους, ανακαλύφτηκε το γιγάντιο ηφαίστειο, το οποίο σε πρώτη φάση φαίνεται πως δεν είναι ενεργό.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας της Roman, υπάρχει μια τεράστια καλντέρα, κάτι που δείχνει πως υπήρξε έκρηξη και κατάρρευση μεγάλων κομματιών, μέσα σε έναν άδειο θάλαμο μάγματος.

«Είναι σαν να αναζητούμε κάτω από τα μαξιλάρια ενός καναπέ για στοιχεία», πρόσθεσε η Roman.

Το ηφαίστειο του Yellowstone είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα του πλανήτη.

Το κακό ωστόσο, είναι πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα να γεμίσει ξανά με μάγμα το τεράστιο ηφαίστειο, κάτι που αυτόματα κάνει την Αλάσκα… ωρολογιακή βόμβα, καθώς τα ηφαίστεια σε απλή ανάλυση λειτουργούν σαν χύτρες ταχύτητος, δηλαδή μαζεύουν ενέργεια η οποία κάποια στιγμή πρέπει να εκτονωθεί.

Το εν λόγω ηφαίστειο αποτελεί ένα από τα πολλά που κρύβονται κάτω από την Αλάσκα, όπου οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα νησιωτικό ηφαιστειογενές σύμπλεγμα εκατομμυρίων ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ