Εμβόλιο κορονοϊού: Μια 90χρονη και ένας 81χρονος άνοιξαν τον δρόμο της ελπίδας


Εμβόλιο κορονοϊού: «Μην φοβάστε τον εμβολιασμό» το μήνυμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ιστορία έγραψαν το πρωί της Δευτέρας η 90χρονη Margaret Keenan από την Enniskillen στη Βόρεια Ιρλανδία και ο 81χρονος William Shakespeare καθώς αποτέλεσαν τους δύο πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η Maggie, όπως την φωνάζουν συγγενείς και γνωστοί της και η οποία την επόμενη εβδομάδα θα σβήσει 91 κεράκια, δήλωσε «προνομιούχα» υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που πήρε ποτέ.

Από την πλευρά του ο 81χρονος William Shakespeare, τον οποίο οι φίλοι του φωνάζουν Μπιλ, επισήμανε ότι «το εμβόλιο αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας από εδώ και πέρα».

Όπως αποκάλυψε περνούσε το lockdown με τη σύζυγό του με το ζευγάρι να μένει κλειδωμένο με μόνη εξαίρεση τα «μικρά ταξίδια» που έκανε η γυναίκα του σε τοπικά καταστήματα.

Ο 81χρονος William Shakespeare, ο οποίος έχει γεννηθεί στην ίδια πόλη με τον διάσημο τροβαδούρο, προκάλεσε και γέλια καθώς του τραγούδησαν «he’s a jolly good Othello».

Την πρωτιά στον εμβολιασμό στις τάξεις των υγειονομικών είχε μια νοσοκόμα στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία εμβολιάστηκε με την έναρξη της διαδικασίας σε νοσοκομείο στο Μπέλφαστ. Η Σόφι Σλόαν είναι 28 ετών, η οποία είναι μητέρα ενός παιδιού, δήλωσε υπερήφανη που αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας.

Σε κέντρο εμβολιασμού βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε μήνυμα να μην φοβούνται οι συμπολίτες τους. «Είδατε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιάζονται σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, ακόμα, από όλους να δείξουν υπομονή καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος.

«Όλα για τη Βρετανία» απάντησε στον Τζόνσον μια 81χρονη που ήταν από τις πρώτες που εμβολιάστηκε στο κέντρο που επισκέφθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ήταν πολύ συγκινητική η συζήτηση με την κυρία. Είναι 81 ετών και είναι πολύ συγκινητικό να την ακούς να λέει ότι έκανε το εμβόλιο για τη Βρετανία».

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V day”, ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, εργαζόμενοι σε γηροκομεία και υγειονομικοί είναι στους πρώτους που εμβολιάζονται.

Οι πρώτες 800.000 δόσεις έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Βέλγιο, με φορτηγά και υπό άκρα μυστικότητα, προς αποφυγή επιθέσεων μετά και την προειδοποίση της Interpol για πιθανά χτυπήματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υγείας υποστηρίζουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν 4 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται απόσταση 21 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης στη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Η Βρετανία συνολικά έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν να εγκριθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ