Μόσιαλος Εμβόλιο: Θέτει τεκμηριομένες προτεραιότητες στη διαδικασία εμβολιασμού covid-19


Μόσιαλος Εμβόλιο: Σε νέα του ανάλυση ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί τι ισχύει με τον κορωνοϊό και τα παιδιά, αλλά και γιατί είναι σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

«Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος και με στοιχεία από την Ισπανία δείχνει ότι τα ποσοστά θνητότητας στις παιδικές ηλικίες είναι χαμηλά.

«Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι», τονίζει ο κ. Μόσιαλος και συνεχίζει εξηγώντας τους τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες:

Μη επαρκείς ποσότητες εμβολίων: Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.

Εξαιρετικά μικρές επιπτώσεις σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ: οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.

Μη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές αρχικά για τα μεγαλύτερα παιδιά (10- 17): Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν η Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών. Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο:

εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

εκτός εάν εργάζονται/ συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Με ακούτε να αναφέρομαι συχνά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Τα παιδιά σαν ηλικιακή ομάδα βάλλονται λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό αλλά επιβαρύνονται διαφορετικά: βιώνουν την πανδημία με απουσία από το σχολικό περιβάλλον, και μέσω μιας πρωτόγνωρης κοινωνικοποίησης με τους συνομήλικους ή τα μέλη της οικογένειας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για αυτό και, όπως ανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι: όχι μόνο για να προστατευόμαστε από το να κολλήσουμε τον ιό από τα παιδιά μας, αλλά και για να τους δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψουν στις εκπαιδευτικές και αθλητικές τους δραστηριότητες, τις παρέες και τους φίλους τους».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ