Φώτο σόσιαλ: Οι selfies φωτογραφίες δεν σημαίνουν ναρκισσισμός


Φώτο σόσιαλ: Οι selfies φωτογραφίες δεν σημαίνουν ναρκισσισμός. Νέα έρευνα δημιουργεί αμφιβολίες για τη σχέση αυτών των δύο. Η μελέτη ανακάλυψε ότι φοιτητές κολλεγίων που είχαν χαμηλό σκορ σε ένα μέτρο ναρκισσισμού έτειναν να δημοσιεύουν τόσες selfies όσες και αυτοί που είχαν υψηλή βαθμολογία.

Η μελέτη 276 φοιτητών διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων με υψηλή συγκέντρωση ναρκισσισμού και των ατόμων με χαμηλή παρουσία ναρκισσισμού που αναφέρθηκαν να καταλαμβάνουν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο ναρκισσισμός φαίνεται να επηρεάζει το είδος της selfie που λαμβάνεται. Οι μαθητές με υψηλή ειδίκευση στον ναρκισσισμό ήταν πιο πιθανό να βγάλουν selfies που παρουσιάζονται μόνο οι ίδιοι.

Αν και πολλοί φοιτητές προσέφεραν ναρκισσιστικές αιτίες για τη δημοσίευση φωτογραφιών, οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η επιθυμία να μοιραστούν και να συνδεθούν με άλλους ήταν συχνό κίνητρο. Πολλοί φοιτητές ανέφεραν επίσης ότι η δημοσίευση selfis ήταν μέρος της δουλειάς τους (για παράδειγμα, ως χορηγός αθλητής) ή χρησιμοποιήθηκε για να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους.

“Οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν selfies συχνά, και πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι τις παίρνουν. Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν selfie μπορεί να είναι πιο ναρκισσιστές, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα όλη η ιστορία”, ανέφερε η ερευνήτρια Koterba. “Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν υψηλή βαθμολογία στα τεστ για ναρκισσισμό, εξακολουθούν να παίρνουν selfies. Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανό να παραθέσουν ναρκισσιστικά κίνητρα για να πάρουν selfie όταν τους ζητηθεί (π.χ., “Παίρνω selfie επειδή θέλω να δείξω πώς φαίνομαι” ακούγεται αρκετά ναρκισσιστικό).

“Τμήματα αυτού του έργου ήταν διερευνητικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για τα κίνητρα των ατόμων για τη λήψη selfies. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι η πτυχή αυτή χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η περαιτέρω αποσυσκευασία των διαφορών των φύλων που αναφέρονται παραπάνω θα αποτελέσει επίσης σημαντική γραμμή μελέτης που πρέπει να ακολουθηθεί”, ανέφερε η Erin A. Koterba

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ