Δερμιτζάκης Καθηγητής: Επισημάνσεις για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας

Δερμιτζάκης Καθηγητής: Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης επισημαίνει ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή».

Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης εκτιμά ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού, κάτι που θα επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία. «Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα – κι ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό – για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60% – 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», επισημαίνει.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα λιανική, καφέ και εστιατόρια

Αναφορικά με τις αντιδράσεις για τα εμβόλια, ο καθηγητής τονίζει ότι αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι πολίτες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ενημέρωσης και εκτιμά ότι όσο περνά ο καιρός οι ενδοιασμοί θα είναι λιγότεροι και η συμμετοχή μεγαλύτερη.

Ερωτηθείς για την άρση των μέτρων, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων λιανικής, καφέ κι εστιατορίων, ταυτόχρονα, με αυστηρά μέτρα. «Δε θα είναι καλό να τα ανοίξουμε αργά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα λιανικά καταστήματα και ίσως και τα εμπορικά κέντρα. Πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί ώστε να διοχετευθεί η ένταση και η ενέργεια που έχει ο κόσμος. Αλλιώς θα πηγαίνει να ψωνίζει και μετά θα παίρνει καφέ, θα κάθεται στα παγκάκια και θα δημιουργεί συνωστισμό», τόνισε.

Αγωνία για τη Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάσταση συναγερμού συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας τον τελευταίο μήνα, η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται.

Από τα 1.383 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, τα περισσότερα εντοπίστηκαν για μία ακόμα φορά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν 305 νέες μολύνσεις, ενώ δεύτερη ήρθε η Αττική με 260.

Από τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ προέκυψε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Λάρισα καταγράφηκαν 98 νέα κρούσματα, στην Πέλλα 58, στην Πιερία 49, στην Καβάλα 48, στην Ξάνθη 44.

«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» αναφέρει η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλάκου.

Όπως επισημαίνει, μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειες. Υπάρχει μια μεγάλη ”ποσότητα” της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here