«Ξεμπλόκαρε» μετά από ένα μήνα η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis


«Ξεμπλόκαρε» μετά από ένα μήνα η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης στον  Άρειο Πάγο, μετά την άσκηση από τη Βουλή της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Έτσι, την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί θα προσέλθει προκειμένου να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, επίσης στις 11 το πρωί αναμένεται η κατάθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου.

Γιατί είχε «μπλοκάρει» η όλη διαδιασία

Η σημαντική διαδικασία εξέτασης μαρτύρων είχε «μπλοκάρει» μέχρι να αποφασιστεί εάν η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου Βασιλική Θεοδώρου έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων στο στάδιο των καταθέσεων μαρτύρων. Για το λόγο αυτό είχε διακοπεί στις 6 Νοεμβρίου και η κατάθεση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τελικά το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, με οριακής πλειοψηφίας βούλευμα (3-2) έκρινε ότι η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου στο στάδιο αυτό, δεν έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων αν και η ίδια είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι ο εισαγγελεύς σύμφωνα και με τον Ποινικό Κώδικα, έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων.

Πάντως, όπως σχολίαζαν έμπειροι ποινικολόγοι με το βούλευμα αυτό η εισαγγελεύς καθίσταται «διακοσμητικό στοιχείο» στην κορυφαία αυτή διαδικασία της δικαιοσύνης αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου. Επεσήμαναν δε την ανάγκη τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ως προς τον τρόπο σύνθεσής του, έτσι ώστε να συμμετέχουν δικαστές (μόνο) από τον Άρειο Πάγο και καθηγητές των Νομικών Σχολών που διδάσκουν Ποινικό Δίκαιο, αναφέροντας ως παράδειγμα τη σύνθεση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο συμμετέχουν (και) Πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι των Νομικών Σχολών.

Παράλληλα, οι ίδιοι δικαστικοί κύκλοι σημείωναν ότι, όπως έχει νομολογηθεί, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου, επί του επίμαχου βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ