Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον Μητσοτάκη στη λάσπη»

Να επιστρέψει τον δημόσιο διάλογο στο ζήτημα της πανδημίας, μακριά από την συζήτηση για το σπίτι στα Λεγραινά που μονοπώλησε την Τρίτη την πολιτική επικαιρότητα, επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Μέσα σε ένα μήνα και μία εβδομάδα θρηνούμε 2.466 απώλειες. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή αρνείται να πράξει τα απαραίτητα», είπε απευθυνόμενος προς του συντρόφους του ο πρώην πρωθυπουργός.

Τα «απαραίτητα» κατά τον Αλ.Τσίπρα δεν είναι άλλα παρά η συνταγογράφηση των τεστ και η μαζική διεξαγωγή τους για να έχουν, όπως σημείωσε, «επιτέλους, μετά από τόσους μήνες, σωστή εικόνα της διασποράς του ιού οι ειδικοί», η επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και φυσικά η ενίσχυση του ΕΣΥ. Επίσης, προσέθεσε πως σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι «πληρωμές των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες με θράσος αρνείται η κυβέρνηση που υποκριτικά χειροκροτούσε γιατρούς και νοσηλευτές».

Παράλληλα, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, έκανε λόγο μια «πραγματική κοινωνική χρεοκοπία». «Με ύφεση στο 11,7% στο τρίτο τρίμηνο και με πρόβλεψη για ανάπτυξη το 21 μόλις 0,9% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Επέλεξε να μην στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, να επιδοτήσει την αναστολή εργασίας και τις μειώσεις μισθών και να αφήσει χωρίς ρευστότητα χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε διεξοδικά και τα όσα έγιναν στην Αθήνα την 6η Δεκεμβρίου, στην επέτειο από τη δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και την υπόθεση των Λεγραινών. «Η μόνη διέξοδος της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια να βουλιάξει την πολιτική συζήτηση στον βούρκο. Η επιλογή λάσπης αποτελεί κεντρική επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», ρίχνοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού για την βόλτα στην Πάρνηθα, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες «Δεν είναι ένας απλός αντιπερισπασμός για την “ανεμελιά” της Πάρνηθας με πάνω από 100 ανθρώπινες απώλειες τη μέρα. Αναδεικνύει τα συνολικά αδιέξοδα της κυβέρνησης μπροστά στην απώλεια ελέγχου της πανδημίας και την οικονομική κατάρρευση».

Σημείωσε, επίσης, πως το κόμμα του θα πρέπει «με τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση να δώσουμε τη μάχη για την προστασία της κοινωνίας. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στον δρόμο του βούρκου κι της λάσπης. Τον αφήνουμε στην συμμαχία του με την δημοσιογραφία του “Μακελειού”», κλείνοντας εκεί την υπόθεση της οικίας στο Σούνιο.

«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του ταμείου ανάκαμψης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις αποτυχημένες συνταγές του σχεδίου Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο που είναι σαν να βγήκε από την χρονοκάψουλα της περιόδου 2010-2014 χωρίς τίποτα ουσιαστικά καινούργιο», είπε επανερχόμενος στα της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αύριο της χώρας, τόνισε πως «θα αποτελέσει την βάση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας».

Μάλιστα, προσδιόρισε και τους κεντρικούς άξονες του σχεδίου του, που θα βασίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη, τη μείωση των ανισοτήτων, στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. «Ακριβώς για αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εργασίας και της μείωσης της ανεργίας. Μέσα σε ένα πλαίσιο ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων που παράγουν ασφάλεια. Τέλος κεντρικό στοιχείο του σχεδίου θα αποτελεί η δημιουργία ενός κοινωνικά αποτελεσματικού κράτους. Με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά στην αναγέννηση του ΕΣΥ», είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να δώσει ιδεολογικά χαρακτηριστικά στη σύγκρουση του με την κυβέρνηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ