Άνοιγμα καταστημάτων: Η δύσκολη εξίσωση και τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς


Τις τελικές της αποφάσεις για το άνοιγμα των  καταστημάτων και τους όρους που αυτό μπορεί να γίνει παίρνει η κυβέρνηση με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται μετά και τη σημερινή σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μαξίμου.

Αυτό που ψάχνει η κυβέρνηση είναι τη χρυσή τομή ανάμεσα στην «ζωή» της οικονομίας και την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων από την αύξηση της κινητικότητας που θα φέρει η λειτουργία έστω και μιας μερίδας των εμπορικών και όχι μόνο καταστημάτων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι με το άνοιγμα θα συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. «Θα ανοίξουμε και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα λόγω της κινητικότητας» είπε την Τρίτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Το στίγμα των σκέψεων στην κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης επισημαίνοντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 πως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των συνοικιακών καταστημάτων, σημειώνοντας πως το “click away” είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα μικρά καταστήματα.

Ο κ. Παπαθανάση ξεκαθάρισε πως τα εμπορικά, αν ανοίξουν, θα ανοίξουν τελευταία παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις των επόμενων ωρών.

Όσον αφορά την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης έβαλε «φρένο» σε οποιοδήποτε σενάριο ανοίγματος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Αργεί πολύ ακόμα το άνοιγμα της εστίασης. Φυσικά θα γίνει πολύ πριν το Πάσχα, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο που δεν έχει αποκλειστεί και θέλει το άνοιγμα να είναι οριζόντιο, προκειμένου να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού των πολιτών σε συγκεκριμένα σημεία.

Επίσης ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει παράταση του ωραρίου κατά μια ώρα. Δηλαδή η απαγόρευση να μην ξεκινάει στις 9 το βράδυ μόνο για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ