Δανεισμό μουσειακών συλλογών εώς και 50 έτη προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού!


Με την μορφή τροπολογίας επανήλθε από το Υπουργείο Πολιτισμού η ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού μουσειακών συλλογών της χώρας μας μέχρι και 50 έτη.

 

Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει πως εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή των συλλογών, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να αποφασίζει την «μακροχρόνια εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, τα οποία αντικείμενα μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές».

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στις συνοδευτικές εκθέσεις και στον πίνακα «Διατάξεις αξιολογούμενης ρύθμισης» γίνεται λόγος για δανεισμό 50 + 50 έτη.

Υπενθυμίζεται, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε ως άρθρο νομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργείου με πρόβλεψη δανεισμού για 100 έτη, αφαιρέθηκε στη συνέχεια από την κ. Μενδώνη και επανήλθε ως τροπολογία.

Η προηγούμενη διάταξη είχε προκαλέσει την έκρηξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος είχε αναφέρει: «ο νόμος που έφερε το υπουργείο Πολιτισμού στη Βουλή προβλέπει την εξαγωγή από τη χώρα μας αντικειμένων και έργων τέχνης από μουσεία για… ένα αιώνα! Αν και φαίνεται τόσο απίστευτο που πολλοί θα νομίζουν ότι είναι «fake news», είναι εντούτοις πέρα για πέρα αληθινό! Αυτό που επιχειρούν, ας το ονομάσουν καλύτερα «εκπατρισμό» και όχι προσωρινή έκθεση των πολύτιμων μουσειακών αντικειμένων στο εξωτερικό! Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί από μουσείο της Ελλάδας σε μουσείο του εξωτερικού για 5 έτη (+ 5 με νέα απόφαση), αν και συνήθως ο δανεισμός διαρκεί πολύ λιγότερο και βέβαια γίνεται με αμοιβαιότητα, δηλ. ανάλογα εκθέματα του εξωτερικού πλουτίζουν προσωρινά εκθέσεις στην Ελλάδα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ