Διατροφή με μπανάνες: Μπορεί να προκαλέσει αέρια

Οι μπανάνες είναι ένα βολικό, φθηνό και νόστιμο φρούτο που είναι δημοφιλές παγκοσμίως. Τρώγονται συχνά μετά από περιόδους ναυτίας, εμέτου ή διάρροιας λόγω της ήπιας φύσης και της γεύσης τους και της ικανότητάς τους να επανεισάγουν θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες όταν λείπει η όρεξη. Ως εκ τούτου, οι μπανάνες αποτελούν μέρος της διατροφής BRAT, που σημαίνει μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ. Αυτή η δίαιτα βοηθά να κάνει τα κόπρανα πιο σφιχτά και πιστεύεται ότι είναι καλή για το στομάχι κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων. Ωστόσο, ορισμένοι αναφέρουν ότι η κατανάλωση μπανάνας τους έχει προκαλέσει περισσότερα αέρια.

Οι μπανάνες έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας στα παιδιά. Ωστόσο, ορισμένοι αναφέρουν ότι η κατανάλωση μπανάνας τους προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως το αέριο και το φούσκωμα. Το φούσκωμα είναι μια συνήθης κατάσταση στην οποία αισθάνεστε πίεση στην κοιλιά σας από τη συσσώρευση αργού κινούμενου αερίου στα έντερα σας. Ένας πιθανός λόγος για αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ότι οι μπανάνες περιέχουν σορβιτόλη, μια φυσική αλκοόλη σακχάρου. Το σώμα σας το μεταβολίζει αργά και μπορεί να προκαλέσει καθαρτικά αποτελέσματα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, έναν τύπο υδατανθράκων που διαλύεται στο νερό και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή αερίου. Τόσο η σορβιτόλη όσο και οι διαλυτές ίνες περνούν από το παχύ έντερο κατά τη διάρκεια της πεπτικής διαδικασίας. Εδώ, τα εντερικά βακτήρια λειτουργούν για να τα διαλύσουν. Η διαδικασία διάσπασης της σορβιτόλης και των διαλυτών ινών παράγει υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και αέριο μεθάνιο, το οποίο οδηγεί σε αυξημένο μετεωρισμό σε ορισμένα άτομα.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων διαλυτών ινών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και αέριο, ειδικά σε άτομα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ήδη πεπτικά προβλήματα. Επιπλέον, εάν δεν έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως οι μπανάνες μπορεί να σας προκαλέσει αέρια. Μια μέση μπανάνα περιέχει περίπου 3-5 γραμμάρια ινών. Οι ίνες φαίνεται να αλλάζουν το ph του εντέρου, αυξάνοντας τον αριθμό των βακτηρίων που χωνεύουν τις ίνες και που παράγουν αέριο ως υποπροϊόν.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ