Κρούσματα σήμερα: Εύθραυστη η ισορροπία παρά το lockdown – Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς


Κρούσματα σήμερα: Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι μπροστά στο πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου καθώς φοβούνται για αναζωπύρωση της πανδημίας – Ποιες είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στην χώρα

Η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ αλλά και η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων αποτελούν πλέον τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της επιδημιολογικής εικόνας της χώρα όπως την αποτύπωσε το απόγευμα της Τετάρτης (9/12) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τα κρούσματα μπορεί να εμφανίζονται μειωμένα ωστόσο τα 1.677 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η κατάσταση σχετικά με την διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει εύθραυστη. Η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα παραμένει μεγάλη καθώς νέα κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ περίπου στις μισές εξ αυτών οι αριθμοί είναι διψήφιοι.

Ο υπουργός Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρθηκε στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών. Η αναφορά αυτή δεν ήταν διόλου τυχαία καθώς οι συζητήσεις που γίνονται για ένα πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου προβληματίζουν τους λοιμωξιολόγους που ανησυχούν για μία πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας

Η Αττική την Τετάρτη, παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» στα ημερήσια κρούσματα καθώς στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 365 νέα κρούσματα κορονοϊού με τη Θεσσαλονίκη να έρχεται δεύτερη με 317 κρούσματα. Ο κ. Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά για στην Δυτική Αττική η οποία φαίνεται πώς είναι η πιο επιβεβαρυμμένη σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η επίπτωση της πανδημίας στην περιοχή αυτή είναι μεγάλη καθώς ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα κορονοϊού την ώρα που στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο καταγράφονται από 50 έως 149 κρούσματα.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στις νοσοκομεία της δυτικής Αττικής. Έως και την Τρίτη, 38 ασθενείς με covid νοσηλεύονταν στο Θριάσιο, 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Άλλες περιοχές για τις οποίες ο Βασίλης Κικίλιας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία είναι η Πιερία, η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Φλώρινα και η Λάρισα.

Σταθεροποίηση στις ΜΕΘ – Πίεση στις ΜΕΘ

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία την οποία χαρακτήρισε πιεστική. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι ίσες με τα εξιτήρια, ενώ η εικόνα στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη: υπάρχει 83% κάλυψη πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Οι διασωληνωμένοι είναι 578 και η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 172 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος ο οποίος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν δεδομένου του μεγάλου όπλου που θα έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα κατά του φονικού ιού, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχον έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

1.677 νέα κρούσματα και επιπλέον 95 θάνατοι την Τετάρτη

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.677 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 119.720, εκ των οποίων το 52,7% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 5.038 (4,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 33.160 (27,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των νεκρών και διασωληνωμένων όμως, εξακολουθεί να είναι υψηλός. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 578. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Εξ αυτών, οι 172 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται ακόμη, πως 691 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 95 ακόμα θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στους 3.289. Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 1.312 (39,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.522.718 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 291.801 δείγματα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ