Κορονοιός: Προβληματισμός στην κυβέρνηση – Αποφασίζει για το λιανεμπόριο ο πρωθυπουργός


Από σήμερα μέχρι το αργότερο το Σάββατο, θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι συνεχείς.

Και ενώ συνεχίζεται η καταγραφή υψηλού αριθμού κρουσμάτων και η θετικότητα διαμορφώνεται επί του συνόλου των τεστ (μοριακά και rapid) στο 5,53% στην κυβέρνηση θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με πολύ προσεχτικά βήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι η βελτίωση είναι αργή και αυτό έχει καθυστερήσει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και ενδεχομένως να καθυστερήσει κι άλλο.

Πάντως ο προβληματισμός τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών είναι εμφανής, εξαιτίας της αργής αποκλιμάκωσης στον αριθμό των κρουσμάτων.

Τις σχετικές αποφάσεις θα της λάβει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ώρες έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών. Το βασικό σενάριο προβλέπει να προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, αλλά πάντα με αυστηρό πλαίσιο, ενώ εξετάζονται τα σενάρια για το ωράριο λειτουργίας τις ημέρες αιχμής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα έχουν βασικό γνώμονα την αποφυγή του συνωστισμού εντός και εκτός καταστημάτων, όσο και τον περιορισμό πολλών μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει αλλαγή στην ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινά αργότερα από τις 21:00.

Όσον αφορά την εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έβαλε «φρένο» σε οποιοδήποτε σενάριο ανοίγματος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Αργεί πολύ ακόμα το άνοιγμα της εστίασης. Φυσικά θα γίνει πολύ πριν το Πάσχα, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, αναφορικά με τον ενδεχόμενο να μπει κόφτης στα SMS, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση.

Για τις εκκλησίες παραμένει άγνωστο αν θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα, για τους πιστούς. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι ανοίξουν οι Εκκλησίες και να γίνουν περισσότερες λειτουργίες, δύο την παραμονή το βράδυ των Χριστουγέννων στις 9 και στις 11 και τρεις ανήμερα τα Χριστούγεννα, στις 5, στις 7 και στις 9 το πρωί, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Παράλληλα, συζητείται να μη γίνει η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα αλλά σε κολυμβήθρα και ο αγιασμός να δίνεται σε μπουκαλάκι και τα αντίδωρο τυλιγμένο σε χαρτί. Eκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ