Αμυντική συμπεριφορά: Πώς εκδηλώνεται σε περίοδο συναισθηματικής φόρτισης [pic,vid]


Αμυντική συμπεριφορά: Πώς εκδηλώνεται σε περίοδο συναισθηματικής φόρτισης. Στο σημερινό πολωμένο κλίμα, είναι πολύ πιο πιθανό να συναντήσουμε αμυντική συμπεριφορά- ή να αισθανθούμε αμυντικοί- στις τεταμένες συζητήσεις που αφορούν πιο ευαίσθητα θέματα.

Θέματα όπως οι περιορισμοί και οι κατευθυντήριες γραμμές του COVID-19, τα εμβόλια έχουν αποκτήσει ισχυρές απόψεις. Και η επισήμανση της αδικίας ενός άλλου μπορεί συχνά να εκληφθεί ως προσωπική επίθεση, αναζωπυρώνοντας τις φλόγες των έντονων συζητήσεων και κλιμακούμενων συμπεριφορικών αντιδράσεων.

Οι αμυντικοί μηχανισμοί αποτελούν πρωταρχικό μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης και μπορούν να εμφανιστούν με τη μορφή αποφυγής, εκτροπής, ορθολογισμού, άρνησης ευθύνης ή κρίσιμων πληροφοριών, κατακερματισμού ή ελαχιστοποίησης της ζημίας που προκαλείται. Αυτοί είναι οι αρνητικοί τρόποι με τους οποίους αντιδρούμε όταν νιώθουμε ανασφαλείς ή υπό επίθεση. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην αμυντική ικανότητα μετά από αδικήματα και βρήκε ότι οι αμυντικές αντιδράσεις αυξάνονται όταν ο ηθικός ή κοινωνικός εαυτός ενός ατόμου απειλείται από απόρριψη. Οι ερευνητές διεξήγαγαν 2 μελέτες. Στη μία, οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν διαπροσωπικές παρατυπίες και στην άλλη, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ “ενοχής” σχετικά με τις πρακτικές παραγωγής κρέατος. Και οι 2 μελέτες αποκάλυψαν αύξηση της αμυντικότητας όταν τα άτομα αντιμετώπιζαν μια κοινωνική ή ηθική απειλή.

Για να μειωθεί αυτή η συμπεριφορά, οι ερευνητές προτείνουν την αντιμετώπιση της υποκείμενης απειλής για την κοινωνική και ηθική ταυτότητα του ατόμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιβεβαιώνοντας τις αξίες τους, ενθαρρύνοντας την ηθική δέσμευση και επιδιόρθωση. Εάν ένας παραβάτης μπορεί να αναγνωρίσει τις αξίες που παραβιάστηκαν, οι πράξεις του επαναβεβαιώνουν τη σημασία αυτών των ίδιων αξιών. Αυτή η αναγνώριση τότε ξεκινά την επεξεργασία της αδικοπραγίας, αντί να επιτρέπει την άρνηση ή την αποφυγή. Αυτό επιτρέπει τη δυνατότητα επισκευής. Υπερνικώντας την παρόρμηση για εκτροπή, ο παραβάτης βιώνει τα συνακόλουθα συναισθήματα ενοχής και αποδοχής και μπορεί να μπορέσει να προοδεύσει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ή ηθικής ταυτότητάς τους.

10 Αμυντικοί Μηχανισμοί

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ