Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις αλά.. Λευκορωσία στην Τουρκία – Σε άτομα και όχι στη χώρα

Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters – Τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Για κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών αλλά όχι συνολικά στην χώρα αναμένεται να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters που υποστηρίζει πως η ΕΕ θα αναβάλλει μέχρι και τον Μάρτιο τις αποφάσεις για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει ατομικές κυρώσεις και κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που σχεδίαζαν ή έλαβαν μέρος σε αυτό που το μπλοκ ορίζει ως «μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις» στα ανοικτά της Κύπρου.

Το πρακτορείο αναφέρει πως τα άτομα και οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνον κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Τουρκίας (TPAO).

Η ΕΕ έχει δηλώσει επίσης την επιθυμία της να συντονιστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες κυρώσεις συμβολικές, επειδή το μπλοκ είναι απρόθυμο να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη αδύναμα.

«Η Τουρκία αφού προέβη σε μονομερείς ενέργειες και προκλητικές ενέργειες, κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», αναφέρεται στο προσχέδιο που οι Ευρωπαίοι οι ηγέτες καλούνται να υποστηρίξουν μετά από την Σύνοδο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν αν θα προστεθούν νέα ονόματα στη λίστα με τις κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται επίσης στο τελευταίο προσχέδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ