Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι


Αισθάνομαι άχρηστος: 5 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι. Το να νιώθεις άχρηστος συχνά περιλαμβάνει ένα αίσθημα απελπισίας και απαξίωσης.

Αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά μπορούν επίσης να προκύψουν λόγω πραγμάτων όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραμέληση, κακοποίηση, τραύμα ή δύσκολες καταστάσεις που αποτελούν απειλή για την αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου.

Τα αυτό- απαξιωτικά αισθήματα μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Η ανατροφή, οι κοινωνικές εμπειρίες, το επεξηγηματικό στυλ, τα αγχώδη γεγονότα και οι συνθήκες ψυχικής υγείας μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε τέτοια συναισθήματα περιλαμβάνουν: Παιδικό τραύμα. Μπορεί να είχατε αρνητικές παιδικές εμπειρίες που άφησαν ένα μόνιμο σημάδι. Η παραμέληση, η κακομεταχείριση κατά την παιδική ηλικία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη τέτοιων αισθημάτων. Τα παιδιά που κακοποιούνται ή που συχνά επικρίνονται από γονείς ή άλλους φροντιστές μπορεί να μεταφέρουν αυτά τα αισθήματα ασημαντότητας στην ενηλικίωση.Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πρώιμα διαπροσωπικά τραύματα συνδέονται με μεταγενέστερα αισθήματα απαξίας.

Εάν βιώνεις τέτοιου είδους συναισθήματα εδώ θα βρεις 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.

  • Μίλα καλά στον εαυτό σου. Όταν σε πιάνεις να σκέφτεσαι άσχημα για εσένα, διέκοψε αυτή τη σκέψη. Αν σκέφτεσαι ότι δεν θα μπορέσεις να καταφέρεις κάτι και σκέφτεσαι αρνητικά, αντικατέστησε το με το “Μπορώ να κάνω μικρά πράγματα κάθε μέρα για να βελτιωθώ.”
  • Δώσε προσοχή όταν επανέρχεται αυτό το συναίσθημα. Ξεκίνα να παρατηρείς πότε αρχίζουν αυτές οι επιθετικές προς τον εαυτό σου σκέψεις. Σημείωσε τους συνδυασμούς.
  • Διατήρησε την περίοδο ευγνωμοσύνης. Αντί να πέσεις στην παγίδα του να κοιτάξεις  μόνο τους τρόπους με τους οποίους φαίνεται ότι κάτι σου λείπει, κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης όπου περνάς λίγο χρόνο κάθε μέρα σκεπτόμενος/η τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
  • Κάντε κάτι για κάποιον άλλο. Μερικές φορές, όταν νιώθεις άχρηστος, η εστίαση της προσοχής σου σε κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει.

Πώς να σταματήσεις να νιώθεις άχρηστος

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ