Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι


Αισθάνομαι άχρηστος: 4 κόλπα για να μη νιώθεις έτσι. Το να νιώθεις άχρηστος συχνά περιλαμβάνει ένα αίσθημα απελπισίας και απαξίωσης.

Αυτά τα συναισθήματα είναι συχνά ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά μπορούν επίσης να προκύψουν λόγω πραγμάτων όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, παραμέληση, κακοποίηση, τραύμα ή δύσκολες καταστάσεις που αποτελούν απειλή για την αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου. Το αίσθημα της απαξίας μπορεί να προκαλέσει σημαντική αγωνία και να καταστήσει δύσκολη τη λειτουργία κανονικά στην καθημερινή ζωή.

Τα αισθήματα ανάξιας μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Η ανατροφή, οι κοινωνικές εμπειρίες, το επεξηγηματικό στυλ, τα αγχώδη γεγονότα και οι συνθήκες ψυχικής υγείας μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίζετε τέτοια συναισθήματα περιλαμβάνουν: Παιδικό τραύμα
Μπορεί να είχατε αρνητικές παιδικές εμπειρίες που άφησαν ένα μόνιμο σημάδι. Η παραμέληση, η κακομεταχείριση και η κακομεταχείριση κατά την παιδική ηλικία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη αισθημάτων ανάξιας αξίας.  Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα πρώιμα διαπροσωπικά τραύματα συνδέονται με μεταγενέστερα αισθήματα αστάθειας.

Εάν βιώνετε αισθήματα απαξίας, μπορείτε να κάνετε μικρά, εφαρμόσιμα βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

  • Μιλήστε ευγενικά στον εαυτό σας. Οι άνθρωποι που νιώθουν ανάξιοι συχνά ασχολούνται με την αρνητική σκέψη και την αυτοσυζήτηση. Μπορεί να είναι πρόκληση στην αρχή, αλλά επικεντρώσου στο να φέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη. Όταν παρατηρήσετε αρνητική αυτο-ομιλία, αναζητήστε τρόπους για να επαναπροσδιορίσετε αυτές τις σκέψεις με πιο θετικό ή ρεαλιστικό τρόπο.
  • Προσέξτε όταν χτυπά η έλλειψη αξίας. Μερικές φορές αυτά τα αρνητικά συναισθήματα προκύπτουν ως απάντηση σε συγκεκριμένες καταστάσεις, σκέψεις, εμπειρίες ή ακόμα και ανθρώπους.
  • Διατήρηση χρονικού ευγνωμοσύνης. Η έλλειψη αξίας μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς να συγκρίνεις τη ζωή σου δυσμενώς με τις ζωές των άλλων.
  • Κάντε κάτι για κάποιον άλλο. Μερικές φορές, όταν νιώθεις άχρηστος, η εστίαση της προσοχής σου σε κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ