Έκρηξη στη Βηρυτό: Για αμέλεια κατηγορείται ο Πρωθυπουργός και τρεις πρώην υπουργοί

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι διώξεις αφορούν σε αμέλεια που οδήγησε στη θανατηφόρα έκρηξη. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός παραμένει ο Χασάν Ντιάμπ αν και παραιτήθηκε μετά την έκρηξη.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ποινικές διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό ασκήθηκαν στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου και τρεις πρώην υπουργούς.

Τη δίωξη κατά του Χασάν Ντιάμπ άσκησε ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση, που ενώ παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού, παρέμεινε ως υπηρεσιακός, κατά του Αλί Χασάν Χαλίλ, πρώην υπουργού Οικονομικών και τους Γκαζί Ζάιτερ και Γιουσούφ Φενιάνος, πρώην υπουργούς δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις κατηγορούνται για αμέλεια που οδήγησε στην έκρηξη, εξαιτίας της οποίας πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη μεγάλο αποθέματος εκρηκτικού υλικού, που ήταν αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι, εις γνώσιν κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας και πολιτικών.

Οι τέσσερις είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που προβάλλουν ως υπαίτιοι της έρευνας, που έχει διεξαχθεί με μυστικότητα. Την ίδια ώρα, στη χώρα επικρατεί οργή για την αργή πρόοδο, την έλλειψη απαντήσεων και το γεγονός ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει μέχρι στιγμής κατηγορηθεί.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν τεθεί υπό κράτηση 30 αξιωματούχοι ασφαλείας του λιμανιού και της κυβέρνησης.

Ο Ζάιτερ ήταν υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Φενιάνος το 2016, έως και τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Χαλίλ ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2014-2020.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ