Τσίπρας για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις

Μήνυμα προς την κυβέρνηση, έτσι ώστε να «προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πληροφορίες που έρχονται από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιμένοντας να κρίνει ολοκληρωμένα τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας όταν η Σύνοδος ολοκληρωθεί, αλλά και για να στείλει μήνυμα προς το εξωτερικό ότι όλο το ελληνικό σύστημα απαιτεί κυρώσεις προς την Άγκυρα και τίποτα λιγότερο.

Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλ.Τσίπρα:

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες η Τουρκία προέβη στις πιο προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της τελευταίας 25ετίας έναντι της Ελλάδας, πραγματοποιώντας έρευνες μέχρι και λίγα ναυτικά μίλια έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Σήμερα, έστω στην τρίτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητείται η Τουρκία, η ΕΕ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων επιβάλλοντας κυρώσεις για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους-μέλους της.

Όπως υπογράμμισα με την επιστολή μου προς τους ευρωπαίους ηγέτες στις 30 Σεπτεμβρίου, κανένας διάλογος με την Τουρκία δεν θα είναι βιώσιμος αν η ΕΕ δώσει το μήνυμα ότι υποχωρεί σε εκβιασμούς και προκλήσεις. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει ισχυρό διεθνή παίκτη αν δεν μπορεί να προστατέψει τα ίδια της τα μέλη και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με μια σημαντική γειτονική χώρα που ευελπιστεί να ενταχθεί στους κόλπους της.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ