Επιστήμη Αγορά: Εισήγηση του συστήματος click away για περιορισμό της κινητικότητας


Επιστήμη Αγορά: Με αυστηρές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αύξησης της κινητικότητας στον πληθυσμό μέσα στις γιορτές, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν προς την κυβέρνηση -η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις- να υπάρξει η δυνατότητα παραλαβής προϊόντων από τα καταστήματα, μέσω του συστήματος click away, αλλά κάτω από αυστηρούς κανόνες.

Σε μαραθώνια συνεδρίαση το μεσημέρι, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αφού μελέτησαν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανοίγματος του λιανεμπορίου, με μόνη εξαίρεση τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Η περίπτωση της επαναλειτουργίας των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων (mall) αποκλείστηκε εξ αρχής, για την αποφυγή του συνωστισμού.

Τα στοιχεία είναι ακόμη ανησυχητικά και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, χαλάρωσης και αύξησης της κινητικότητας στον πληθυσμό. Όλη η χώρα, με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τα νησιά, όπως τονίστηκε, βρίσκεται στο “κόκκινο” από άποψη πληρότητας του συστήματος Υγείας.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση της κινητικότητας στον πληθυσμό κατά 20%, θα αυξήσει αυτόματα τον δείκτη μεταδοτικότητας από το 0,8 σήμερα, άνω του 1, με ολέθρια αποτελέσματα για το ΕΣΥ.

“Δεν σηκώνει η χώρα νέες μεταδόσεις”, κατέληξαν ομόφωνα οι επιστήμονες.

Πώς θα λειτουργήσει το click away χωρίς να επηρεαστεί η κινητικότητα του πληθυσμού

Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ψυχολογική πίεση και κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη των πολιτών να πραγματοποιήσουν τις γιορτινές αγορές τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στην εισήγησή τους προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, να επιτραπεί από την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά των προϊόντων μέσω διαδικτύου και η παραλαβή τους από τα καταστήματα με ραντεβού και με τη χρήση sms μετακίνησης.

Ο λόγος που δεν επιλέχθηκε μια ημερομηνία πιο κοντά στα Χριστούγεννα, δηλαδή μετά τις 20 Δεκεμβρίου, είναι για να μην “πέσουν” όλες οι αγορές μαζί.

Αναλυτικά οι αγορές μέσω του συστήματος click away, θα γίνονται ως εξής:

  • Ο καταναλωτής θα επιλέγει το προϊόν, θα πραγματοποιεί την παραγγελία και θα προπληρώνει την αξία του, διαδικτυακά.
  • Στη συνέχεια θα κλείνει ραντεβού συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για την παραλαβή του προϊόντος.
  • Οι καταστηματάρχες θα έχουν την ευθύνη να τηρούν αραιά τα ραντεβού ανά πελάτη.
  • Την ημέρα της παραλαβής του προϊόντος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να στείλει συγκεκριμένο sms το οποίο θα οριστεί από την κυβέρνηση
  • Θα παραλαμβάνει το προϊόν έξω από το κατάστημα, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδός του σε αυτό.
  • Εάν υποβληθεί σε έλεγχο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει τον λόγο της μετακίνησής του, με το sms που έχει στείλει, αλλά και την απόδειξη πληρωμής του προϊόντος. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο.

Τονίζεται δε, ότι επειδή δεν θα υπάρχει αυξημένη ανάγκη εξυπηρέτησης των πελατών εντός του καταστήματος, θα απασχοληθούν και λιγότεροι υπάλληλοι.

Το να μην αυξηθεί η κινητικότητα τις ημέρες των εορτών, είναι για τους επιστήμονες “κόκκινη γραμμή”.  Η εισήγηση προς την κυβέρνηση είναι οι αγορές μέσω clickaway να οργανωθούν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός. Εικόνες όπως του Harrods στο Λονδίνο, ή τις Ερμού και της Μητροπόλεως στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα πρέπει με τίποτα να ζήσουμε φέτος.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα και αν κριθεί ότι δεν τηρείται με ασφαλή τρόπο, οι αγορές μέσω click away, θα απαγορευθούν.

Με ποιο σκεπτικό ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων να σημειωθεί ότι αφορά μόνο τα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία και όχι τα πολυκαταστήματα που πωλούν -μεταξύ άλλων- και βιβλία. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εισηγηθούν το άνοιγμά τους, καθώς όπως κατέληξαν στη συζήτησή τους, το βιβλίο αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν χριστουγεννιάτικο και εποχικό δώρο.

Συμφώνησαν δε, ότι προωθεί μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα πνευματικότητας, η οποία συμβαδίζει με το κλίμα της εσωτερικότητας των ημερών.

Το κυριότερο, όμως, που έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους ήταν ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τα 1.800 σε όλη την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που απασχολούν, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τον έναν, κατέληξαν ότι το άνοιγμά τους είναι ασφαλές και δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα του πληθυσμού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ