Κορονοϊός-Μητσοτάκης: Υπομονή για άλλο ένα τρίμηνο – Για αυτό το λόγο δεν ανοίξαμε το λιανεμπόριο


Στην περιπέτεια με τον κορονοϊό και τα μέτρα όπως το click away που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «πάνω από όλα είναι η προστασία της δηυμόσις υγείας. Λυπάμαι που τα κρούσματα και η ένταση της πίεσης στο σύστημα υγείας δεν μειώθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε να μας επιτρέψει να ανοίξουμε τη λιανική τα Χριστούγεννα».

«Αναγνωρίζουμε ότι θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Έχοντας μια πολύ καλή εικόνα για το πόσο γρήγορα κίνειται ο ιός δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάναμε το σωστό.
Βλέπω μια σειρά πιο τολμηρές χώρες ως προς το εμπόριο να κάνουν βήματα πίσω» συνέχισε αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για το click away.

Διαβεβαίωσε, επίσης, «όσους πλήττονται από την απόφαση ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους μέχρι να περάσει αυτή η περιπέτεια».

Με αφορμή, δε, την συζήτηση για τον προϋπολογισμό που θα ολοκληρωθεί σε πέντε ημέρες είπε ότι «υπάρχουν πολύ σημαντικές ταμειακές βλέψεις στον προϋπολογισμό για στήριξη και εκτιμούμε ότι αυτό θα χρειαστεί ένα τρίμηνο ακόμα μέχρι να προχωρήσει ο εμβολιασμός».

«Αυτό που έχει καταφέρει να πετύχει η χώρα είναι να προστατεύσει θέσεις εργασίας έστω και αν αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματα για ορισμένους πολίτες. Έχουμε πια στον ορίζοντα το εμβόλιο, γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα για να εμβολιάσουμε το ποσοστό που θα μας επιτρέψει να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια».

Παραδέχθηκε ότι «θα υπάρχει εκ των πραγμάτων μια πιο αυξημένη κινητικότητα» και γι’ αυτό τόνισε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να προσέξουμε διπλά, να προσέξουμε μετακινήσεις, συναθροίσεις και επαφές με πιο ευπαθείς συμπολίτες ώστε το 2021 να μας βρει πιο υγιείς και να ξεκινήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό».

Σε δεύτερη ερώτηση για το εμβόλιο ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «το αργότερο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων θα έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και η διανομή θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών. Κάθε χώρα μετά θα κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για τον εμβολιασμό».

Ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα προεδρεύσει μιας σύσκεψης με όλα τα συναρμόδια υπουργεία σημειώνοντας ότι «είναι η πιο δύσκολη υγειονομική άσκηση που έχει αναλάβει η χώρα. Έχει μια επιχειρησιακή δυσκολία γιατί τα εμβόλια αυτά έχουν μια ιδιαιτερότητα στη μεταφορά και διατήρησή τους και έχει και μια άσκηση για την επικοινωνιακή εκστρατεία».

«Η Ευρώπη θα ξεκινήσει μια δικής της εκστρατεία αλλά κάθε κράτος μέλος θα πραγματοποιήσει τη δική της εκστρατεία. Ξεκινάμε από ένα καλό σημείο στη χώρα μας. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θα πειστούν. Θέλω να απευθυνθώ σε όσους διστάζουν για να τους πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι προς όφελός τους και προς όφελος της χώρας. Είμαι σίγουρος τελικά ότι μεγάλη πλειοψηφία θα συμμετέχει στην εθνική αυτή προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει ζήτημα διασποράς του κορονοϊού» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ