Κορονοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ελλάδα – Πάνω από 1.000 νεκροί σε 11 μέρες


Κρούσματα σήμερα: Ενεργά κρούσματα και πληρότητα των ΜΕΘ τρομάζουν τους ειδικούς – Ανησυχία για τη δυτική Αττική

Παρά την επιβολή του lockdown το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να έχει δραματικές συνέπειες για τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί τις πρώτες 11 ημέρες του Δεκεμβρίου ανέρχονται στους 1.066.

Δύο είναι τα στοιχεία εκείνα που τρομάζουν τους ειδικούς και τους αποτρέπουν από το να εισηγηθούν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, παρότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές.

Πρόκειται αφενός για τα ενεργά κρούσματα, που παραμένουν υψηλά σε όλη τη ώρα, και αφετέρου για την πληρότητα στις ΜΕΘ, που εξακολουθεί να είναι υψηλή. Το μήνυμα που έστειλε η Βάνα Παπαευγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής ήταν σαφές: «Ο αόρατος εχθρός είναι εδώ και θα παραμείνει. Τα σπίτια μας στις γιορτές μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης μόνο μέσα σε ένα βράδυ».

«Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα εκτιμούμε ότι θα έχουμε 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων» και αυτό θα συμβεί, όπως είπε, μόνο αν συνεχίσουμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει διασπορά το ιού τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί για την εκτόξευση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στη δυτική Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής και τον δήμο Αχαρνών είναι 392, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη. Από την ιχνηλάτησή τους, προέκυψαν 764 άτομα στενές επαφές, τα οποία βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε την Παρασκεύη (11/12) έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και των Αχαρνών για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τόνισε πως οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σύψας: Περιορισμοί μέχρι εμβόλιο

Αναγκαία θεωρεί τα περιοριστικά μέτρα, έστω και όχι τόσο αυστηρά όσο είναι τώρα, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, μέχρι να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας στον πληθυσμό μέσα από τα εμβόλια.

Αυτό υποστήριξε μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφορικά με το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.

Ερωτώμενος για την αργή μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ο κ. Σύψας σημείωσε πως: «Όταν ξεκινήσαμε το lockdown υπήρχε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Τον Μάρτιο δεν υπήρχε. Μπήκαμε στα σπίτια μας με τον ιό, σε αντίθεση με τον Μάρτιο. Με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά. Το lockdown δεν είναι τόσο αυστηρό όσο το Μάρτιο. Ο κόσμος είναι κουρασμένος, έχει βαρεθεί να του λέμε εδώ και μήνες τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να ζει. Ενδεχομένως ένα πιο σκληρό lockdown να έφερνε χειρότερα αποτελέσματα. Αυτοί οι δύο λόγοι ευθύνονται για τη βραδεία πτώση των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνώσεων και των νεκρών. Εκεί θα δούμε πτώση δύο εβδομάδες μετά από την πτώση στα κρούσματα. Έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το lockdown και αν υπήρχε άλλος δρόμος, ειδικά για την αγορά, σχολίασε πως: «Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, θα έχουμε ευρεία διασπορά του ιού. Θα έχουμε υπερμετάδοση. Δύο εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο θα δούμε τα αποτελέσματά της. Φανταστείτε να σκάσει μια τέτοια βόμβα στην Αττική. Δείτε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη με τους πολύ λιγότερους κατοίκους. Θα μπούμε σε τεράστιο κίνδυνο και θα αρχίσει η υπερμετάδοση δίχως να έχουμε διαθέσιμες ΜΕΘ».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ