Οδηγός επιβίωσης στην εποχή του… click away: Ποια καταστήματα «ανοίγουν» και πώς θα ψωνίσετε

Click away: Για τα καλά στην ζωή μας μπαίνει από την Κυριακή (13.12.2020) ο όρος του click away. Μόνο με αυτόν τον τρόπο αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξει τα μαγαζιά ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους εν μέσω lockdown

Στη φάση «περιορισμένης επανεκκίνησης» βρίσκεται πλέον η χώρα με το lockdown να παρατείνεται μέχρι τις αρχές του νέου έτους, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, οι μετακινήσεις θα γίνονται με την αποστολή SMS στο 13033 εως τις 7 Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ξαναδεί τις λεπτομέρειες λίγο πριν τις γιορτές.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο ενώ παράλληλα, αμείωτη είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, και κυρίως οι ΜΕΘ. Για τους λόγους αυτούς, το λιανεμπόριο θα παραμείνει κλειστό, όμως από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα για την παραλαβή παραγγελιών, το λεγόμενο click-away.

Δεν θα ανοίξουν επίσης τα καταστήματα σε κλειστά εμπορικά κέντρα και τα τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που θα ανοίξουν υπό τους όρους του click-away και οι πελάτες που θα προσέρχονται σε αυτές καλούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.
  • Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.

Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
  • Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Σημειιώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.

Πώς θα λειτουργεί το click away

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας το click away αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.

Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ανοίγουν μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2.

Στα κομμωτήρια η προσέλευση θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Απελευθερώνεται η πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση των μέτρων που θα ισχύσουν στις γιορτές για την αγορά, ανέφερε χαρακτηριστικά πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συγκεκριμένα δήλωσε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων τις προηγούμενες ημέρες και σημείωσε πως τα μέτρα έχουν την απόλυτη έγκρισή τους.

«Αν δεν την είχαν δεν θα τα είχα ανακοινώσει», διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώ επισήμανε πως αν τηρηθεί το click away, «η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στους δρόμους».

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ