Έρευνα για τον εμβολιασμό: Το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δηλώσεις που έκανε η Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, μέλος ΕΔΙΠ του ΟΠΑ και υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας, το 42% των πολιτών προτίθενται να εμβολιαστούν.

Πιο συγκεκριμένα, κι ενώ οι εξελίξεις επί του θέματος είναι καταιγιστικές, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 63% των Ελλήνων θεωρούν πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 «ενώ το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί».

Η Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου δήλωσε: «Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», ενώ αναλύοντας το εμβόλιο και τον εμβολιασμό πρόσθεσε: «βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία», εξηγεί η κ Ψιλούτσικου, ενώ μια δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών «θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις».

Αναφορικά με τους περιορισμούς, που έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού, προέκυψε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες συμμορφώνονται, με το 68% να κρατά αποστάσεις, το 86% να φορά μάσκα και το 90% να στέλνει SMS, ενώ το 58% των Ελλήνων βγαίνει από το σπίτι όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Πάντως, μειωμένη φαίνεται να είναι η διάθεση για ενημέρωση σχετικά με τον Covid-19 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020, όπως και η εμπιστοσύνη, καθώς λιγότεροι από τους μισούς, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 38%, ενημερώνονται καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν ενημερώνεται καθόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μικρότερο είναι και το ποσοστό που εμπιστεύεται τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων ή του τόπου κατοικίας. Τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζει η εμπιστοσύνη προς την πολιτεία με ποσοστό 39% έναντι 57% τον Απρίλιο 2020 ενώ αμετάβλητο είναι το ποσοστό όσων εμπιστεύονται τον εαυτό τους: οι 85 στους 100 Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης πάνω από όλα στη δική τους αντίληψη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here