Lockdown: Κρας τεστ η εφαρμογή του Click away – Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν την άρση των μέτρων


Click away: Με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές

Ένα σημαντικό crash test για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away.

Η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου θα κρίνει το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης χαλάρωσης στη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής η συγκεκριμένη χρονική ζώνη επεκτάθηκε κατά μία ώρα, με την έναρξη της να γίνεται στα 10.00 το βράδυ.

Από την ανάλυση της αποτύπωσης που θα διενεργηθεί την προσεχή εβδομάδα θα προσδιοριστεί το εάν για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα των δυο γιορτινών ημερών, γίνει ακόμη μια κίνηση χαλάρωσης.

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της πανδημίας καθώς και στον αστάθμητο παράγοντα των Χριστουγέννων που μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους, συγχρωτισμό, συναθροίσεις των πολιτών, και άρα νέα διασπορά του ιού.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.395 νέα κρούσματα κοροναϊού, 583 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ και 102 νεκρούς.

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του click away

Την προσοχή των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους τα Χριστούγεννα με τη διαδικασία του click away συνέστησε μέσω του Newsbomb.gr, ο καθηγητής μικροβιολογίας, κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος – Πώς εκτιμούν οι ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα πρέπει να μην αυξηθεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός των πολιτών τώρα που ξεκινάει η διαδικασία του click away. Όσοι επισκέπτονται καταστήματα και βλέπουν πολύ κόσμο καλύτερο είναι να φεύγουν και να πηγαίνουν κάποια άλλη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Και πρόσθεσε: «η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει βελτίωση. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές όπως η Δυτική Αττική αλλά και κάποια χωριά που ο κορονοϊός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Γεωργιάδης: Αν γεμίσει πάλι η Ερμού, click away τέλος

«Η ‘’παράδοση εκτός’’ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση, δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν υποκρίνομαι ότι η παράδοση εκτός θα αντικαταστήσει το τζίρο των εορτών» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε παράλληλα, ότι όταν τελειώσει η πανδημία θα έρθουν νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις για το σύνολο της αγοράς προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες.

«Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της το μεγάλο μειωμένο τζίρο των εορτών, άρα o εμπορικός κόσμος που θα υποστεί την πολύ μεγάλη ζημία από τον τζίρο που θα χάσει, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα των επιστρεπτέων προκαταβολών» ανακοίνωσε, παράλληλα με τα άλλα βοηθητικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων.

«Με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη εξετάζουμε πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων» ανακοίνωσε.

«Ο πελάτης δε θα μπορεί να μπει στο κατάστημα» επανέλαβε. «Πολλά καταστήματα έχουν e-shop και τα περισσότερα ασύρματα POS... Πολύ λίγα δεν έχουν ασύρματα, και είναι εύκολη η απόκτησή τους από τις τράπεζες. Επιτρέψαμε και την τηλεφωνική παραγγελία, και τη χρήση POS. Δεν θα επιτρέψουμε φυσική επαφή πελάτη με το κατάστημα» είπε.

«Εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός» υπογράμμισε επίσης.

«Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν μετά» αποσαφήνισε για τις μετακινήσεις. «Εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα θα επιβληθούν ποινές» διεμήνυσε εκ νέου ο υπουργός.

Με την παράδοση εκτός, θα διευκολυνθούν και οι ταχυμεταφορές που έχουν μπλοκάρει από το μεγάλο όγκο των ανεκτέλεστων παραγγελιών πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα επιτρέψουμε πώληση παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχιστεί η απαγόρευση ως έχει. Πρέπει να βοηθήσουμε τα καταστήματα παιχνιδιών που κάνουν κανονικά περί το 30% του τζίρου τους στις εορτές να δουλέψουν με την παράδοση εκτός» τόνισε ακόμα.

Πώς θα γίνει το click away

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που θα ανοίξουν υπό τους όρους του click-away και οι πελάτες που θα προσέρχονται σε αυτές καλούνται να τηρούν τους εξής κανόνες:

  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους με click away να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
  • Η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά και σε αντίθετη περίπτωση θα υποβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικό έγγραφο της αγοράς, έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 2.
  • Η παραλαβή θα γίνεται μόνο από την είσοδο του καταστήματος και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS. Η «ουρά» έξω από το κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα εννιά άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρείται μεταξύ των πελατών απόσταση δύο μέτρων.

Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν τα παραπάνω μέτρα προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα και λουκέτα, ως εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις, σε περίπτωση παρουσίας κοινού εντός των καταστημάτων προβλέπεται πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.
  • Για τους καταναλωτές, σε περίπτωση παρουσίας εντός καταστήματος προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη επίδειξης εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Σημειιώνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από όλους, εργαζομένους και καταναλωτές, εντός και εκτός καταστημάτων.

Πώς θα λειτουργεί το click away

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφοντας το click away αυτό θα λειτουργεί ως εξής:

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσω του e-shop του καταστήματος οπότε και θα πληρώνει ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής με pos έξω από το κατάστημα με ασύρματο μηχάνημα.

Ο πελάτης πρέπει να έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολής μηνύματος SMS που θα έχει επωνυμία επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα της παράδοσης-παραλαβής της παραγγελίας.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι παρέες ή οικογένειες.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ανοίγουν μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία με διευρυμένο ωράριο. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2.

Στα κομμωτήρια η προσέλευση θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ