Παναγιωτόπουλος: Στα 5,44 δισ. οι δαπάνες για την άμυνα – «Επιστρέφουμε στα επίπεδα 2000 – 2010»


Μια νέα εποχή για τις ένοπλες δυνάμεις προανήγγειλε από την Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στα κονδύλια του προϋπολογισμού ο κ. Παναγιώτοπουλος έκανε λόγο για ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις πιστώσεις του τρέχοντος προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνηση αυξάνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου άμυνας από τα 3,35 δις το 2020 στα 5,44 δις για το 2021 επιστρέφοντας με αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 με 2010», αναφέρει ο κ. Παναγιώτοπουλος αφήνοντας αιχμές για προηγούμενες κυβερνήσεις που αποεπένδυσαν την περίοδο μετά το 2010 φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαξίωση οπλικών συστημάτων στα οποία από το 2012 στερούνταν ανταλλακτικών.

«Με μια Τουρκία η οποία λειτουργία απειλητικά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποσταθεροποιοητικά για την περιοχή, και είναι εξοπλισμένη δεν ρισκάρουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιώτοπουλος. Απαριθμώντας τα προγράμματα που θα τρέξουν εντός του 2021 ο Υπουργός μίλησε για τα Rafale, τα οποία θα έρθουν με τα όπλα τους , την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ, την απόκτηση τεσσάρων υπερελικοπτέρων Romeo , νέα αντιαρματικά όπλα και νέα τηλετευθυνόμενα.

Μετά το τέλος της ομιλίας του, τον λόγο ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλωτος, για να σχολιάσει την αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου σε λάθη που γίνονται στους προϋπολογισμούς, καθώς οι συνθήκες δεν είναι αμετάβλητες.

«Ευχαριστώ που επισημαίνετε στο σώμα κάτι που λένε οι οικονομολόγοι, δηλαδή ότι κάνουμε λάθη γιατί γίνονται πράγματα που δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε. Έχουμε και μια άλλη θεωρία για το πως αποφεύγει κάποιος τα συστηματικά λάθη. Πώς τα λάθη σου να είναι στοχαστικά. Τι σημαίνει αυτό; Να προβλέπει κανείς ύφεση 5% και κάποιες φορές να γίνεται 7% οι άλλες φορές 3%. Η δική σας κυβέρνηση όμως δεν έχει ένα σωστό μοντέλο. Κάνει λάθη σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πάντα λέει κάτι για την ύφεση και πάντα η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει. Πήρατε αρκετά μέτρα για να μην είναι η ύφεση αυτή που προβλέψατε;» είπε ο κ. Τσακαλωτος και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει λάθος μοντέλο με αποτέλεσμα να κάνει λαθη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ