Μαγιορκίνης Συνέντευξη Τύπου: Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε στις γιορτές


Η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης συμμετείχαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχετικά με όλες τις εξελίξεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακολουθούν αναλυτικά οι δηλώσεις του κύριου Μαγιορκίνη:

“72 εκατ. διαγνώσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 50 εκατ. έχουν αναρρώσει, ενώ σταθερές παραμένουν περίπου στα 20 εκατ. οι ενεργές λοιμώξεις. Ο ρυθμός των διαγνώσεων ενισχύθηκε ξεπερνώντας τις 700 χιλ. διαγνώσεις σε μια ημέρα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν είναι σταθεροποιημένος στους 12 χιλ. θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία έχει δείξει σημεία σταθεροποίησης με 19 εκατ. διαγνώσεις πλέον και περίπου 450 χιλ. θανάτους, ενώ ο ρυθμός των διαγνώσεων παραμένει στις 200 χιλ. ανά ημέρα. Στη Γαλλία έχουμε 12 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα από τα μέσα Νοεμβρίου και καταγράφονται λιγότεροι από 300 θανάτους ανά ημέρα. Στη Γερμανία ωστόσο δεν υπάρχουν σταθερά σημεία υποχώρησης με 15 μέχρι και 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και παρατηρήθηκε ενίσχυση που ξεπέρασε τις 20 χιλ. διαγνώσεις για τρεις ημέρες συνεχόμενες. Με πάνω από 600 θάνατοι κάποιες ημέρες η Γερμανία αυστηροποίησε τις συνθήκες του lockdown μέχρι 10 Ινουαρίου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε περισσότερες από 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, με τους θανάτους να υποχωρούν στο επίπεδο των 600 θανάτων ανά ημέρα. Στην Ιταλία έχουμε 15 με 20 χιλ. διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ μικρή υποχώρηση στους θανάτους με περίπου 700 θανάτους ανά ημέρα.

Στην Ελλάδα πτωτική πορεία στα νέα κρούσματα. Τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Ωστόσο δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Στην Αττική παρουσιάστηκαν ίδια επίπεδα διαγνώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μείωση 20% στον ρυθμό των διαγνώσεων από ό,τι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στα βόρεια της χώρας υπάρχει η μεγαλύτερη επιβάρυνση ενώ ελαφρύτερη είναι η εικόνα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Βαρύ προφίλ νοσηρότητας στην ήδη καταγεγραμμένη ηλικιακή κατανομή, με τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση. Τα Σαββατοκύριακα κατά κόρον διαγιγνώσκονται τα βαρύτερα περιστατικά. Στο μέτωπο των εμβολίων η εταιρία Johnson and Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να έχει αποτελέσματα από ην κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε αναμένει την έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαίου. Πρόκειται για εμβόλιο μίας δόσης που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και τρεις μήνες.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω το μεγάλο στοίχημα των επόμενων δύο εβδομάδων. Η πιο ασφαλής επιλογή θα είναι να μη συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για τη περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες πάση θυσία γιορτάζοντας σε χώρους με καλό εξαερισμό, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τους εναγγαλισμούς. Συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνική φούσκα και διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής”.

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ