Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Τουρκίας – Χατζηβασιλείου: Έχουν βάλει στο «μάτι» τον Ερντογάν


Οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι διαφωνούν με τη συμπόρευση Άγκυρας και Μόσχας

«Αιφνιδιασμένη» είναι η Άγκυρα από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες χαρακτηρίζονται «αντίστοιχες» με αυτές που έχουν επιβληθεί κατά το παρελθόν στο Ιράν, την Ρωσία και την Βόρεια Κορέα.

Στην Τουρκία επικρατεί αναβρασμός καθώς, πλέον με την αλλαγή σκυτάλης της αμερικανικής προεδρίας, από τον Τζο Μπάιντεν είναι ορατές πλέον και επιπλέον κυρώσεις, που κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσουν.

Ο καθηγητής διεθνολογίας Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κάνει λόγο για κίνηση επανάκαμψης των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντική την απόφαση των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι πέραν από την προφανή διμερή κρίση στη σχέση Ουάσιγκτον – Άγκυρας, προκαλεί και μια νέα ενδονατοϊκή κρίση, μια κίνηση ασυνήθιστη από την αμερικανική πλευρά.

«Εκτιμώ ότι με τις κυρώσεις αυτές, οι ΗΠΑ, επανακάμπτουν στην Μεσόγειο. Η Αμερική επιστρέφει σε μια περιοχή που ήταν παραδοσιακά σφαίρα επιρροής της, αλλά η διοίκηση Τραμπ την είχε αφήσει», σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι διαφωνούν με τη συμπόρευση Άγκυρας και Μόσχας και ειδικά στον αμυντικό τομέα, ενώ εμμέσως στηλιτεύουν και την οθωμανική πρακτική Ερντογάν. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει μπει στο μάτι της Αμερικής», σημείωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ