Προϋπολογισμός 2021: Ο «άσσος» στο μανίκι του πρωθυπουργού, η σκληρή κριτική και τα… ευτράπελα


Με την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πενθήμερη μαραθώνια συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η υγεία, η οικονομία και το ελληνοτουρκικό.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβέρνηση, ενώ στα «ευτράπελα» της ψηφοφορίας συγκαταλέγεται το λάθος του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντί αυτού του Υπουργείο Άμυνας, καθώς ήταν το ένα κάτω από το άλλο στην ψηφοφορία.

Το «ψαλίδι» στο ενοίκιο κατά 80% για τις κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις ήταν τελικά το «χαρτί» που κρατούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι χθες το βράδυ, ενώ αναφερόμενος στο click away -το χαρακατήρισε επιτυχημένο μέτρο- ζήτησε από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση, εφόσον δεν την καλύπτει. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα και τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας ότι «οι κυρώσεις ή ακόμα καλύτερα η απειλή κυρώσεων είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην Τουρκία με τα δικά της βήματα σε μία αλλαγή συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση υπογράφει τις επόμενες ημέρες σύμβαση προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale τα οποία η χώρα μας θα λάβει εντός του 2021.

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στη νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό, την οποία ονόμασε «Ελευθερία» και ανακοίνωσε ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer ίσως γίνει γρηγορότερα.

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης έκανε λόγο στην δική του ομιλία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των κυρώσεων για την Τουρκία, είπε: «Χαίρομαι που γυρίσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε πει ότι αν δεν πάρετε κυρώσεις που θα δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε πίσω. Ηταν τότε που λέγατε και πανηγυρίζατε μετά την σύνοδο Οκτωβρίου ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα βάλει φρένο στην προκλητικότητα Τουρκίας και ήρθε και όχι μόνο περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε».

Οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων -που προηγήθηκαν- άσκησαν έντονη κριτική στον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι τα μεγέθη του είναι «στον αέρα» και ότι τα βάρη πέφτουν στα χαμηλά εισοδήματα.

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι το ΚΙΝΑΛ παρουσιάσε έναν οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζητώντας μεταξύ άλλων σταδιακή απελευθέρωση περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα, την δημιουργία δομών αποκατάστασης για όσους νόσησαν και αντιμετωπίζουν θέματα υγείας, την πλήρη διαφάνεια του τρόπου εμβολιασμού και της σειράς προτεραιότητας, την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και την μέριμνα για υγειονομικούς που νόσησαν κατά την εργασία τους, προτείνοντας να αντιμετωπιστεί αυτό ως εργατικό ατύχημα.

«Μνημείο αντιλαϊκότητας» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον προϋπολογισμό του 2021, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλχημείες.

Τέλος, εντυπωσιακό ήταν το «κλείσιμο» της ομιλίας του γενικού γραμματέα του Μερα25 Γιάνη Βαρουφάκη, που κατέθεσε αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων της χρεοκοπίας το 2010.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ