Ομοφυλοφιλία και ψυχολογία: Πώς είναι να είσαι γκέι γυναίκα στην Ασία


Ομοφυλοφιλία και ψυχολογία: Πώς είναι να είσαι γκέι γυναίκα στην Ασία. Το να είσαι γκέι δεν είναι εύκολο. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ζεις σε μια συντηρητική χώρα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μανίλα αλλά σπούδασα λύκειο και κάποιο κολέγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τότε που επέστρεψα στην πατρίδα μου, έπρεπε να συνηθίσω να είμαι μια κοινωνική ανωμαλία σε μια παραδοσιακή κοινωνία της Νοτιοανατολικής Ασίας, δηλώνει η συνεντευξιαζόμενη.

Η ανοχή και η αποδοχή δεν είναι ίδιες. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία από τις πιο φιλικές προς τους ομοφυλόφιλους χώρες στον κόσμο, δεν υπάρχει απόλυτη αποδοχή. Θα υποστήριζα ότι ο “Γκέι-φιλικός” είναι ένας παραπλανητικός τίτλος. Αυτή η υποτιθέμενη φιλία είναι επιφανειακή. Η κοινωνία των Φιλιππίνων ανέχεται τους ομοφυλόφιλους που ζουν με καθιερωμένα στερεότυπα. Αν δεν ταιριάζεις σε αυτά τα στερεότυπα, είτε θα αναγκαστείς να το κάνεις είτε θα σου πουν να μείνεις στην ντουλάπα. Μου έχουν πει πολλές φορές, τόσο οι στρέιτ όσο και οι ομοφυλόφιλοι, ότι δεν είμαι γκέι επειδή δεν φαίνομαι γκέι. Πώς ακριβώς είναι μια γκέι γυναίκα; Απλά για να το ξεκαθαρίσω, αγαπώ τις αδερφές μου. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να έχεις βαρύ κόκαλο και αρσενική εμφάνιση, αλλά αυτή η αισθητική δεν αντιπροσωπεύει όλες τις λεσβίες.

Δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει τους ΛΟΑΤΚΙ από την εχθρότητα και τις διακρίσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ τις υπηρεσίες, τη στέγαση και την εγγραφή σε ιδρύματα, και θα επικαλούνταν την εσωτερική τους πολιτική ή τη θρησκευτική ελευθερία για να το κάνουν. Επειδή φαίνομαι θηλυκή, δεν βιώνω πολλές διακρίσεις σε σύγκριση με τις πιο αρρενωπές queer γυναίκες. Ωστόσο, έχω βιώσει να μου αρνούνται την υπηρεσία σε κουρεία επειδή είμαι γυναίκα παρά το γεγονός ότι έχω πιο κοντά μαλλιά από κάποιους άνδρες εκεί μέσα. Παραδοσιακά, οι ανδροκρατούμενες επιχειρήσεις όπως τα κουρεία και τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων που απορρίπτουν ή υπερχρεώνουν υπηρεσίες σε γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Μάλλον έχουμε τον πιο ετεροσεξιστικό νόμο στον κόσμο. Ο Οικογενειακός Κώδικας αποτελεί πηγή δεινών και απογοήτευσης για εκατομμύρια δυστυχισμένα ζευγάρια από τις Φιλιππίνες, καθώς ο νόμος καθιστά το διαζύγιο αντισυνταγματικό. Οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των δύο χωρών στον κόσμο όπου το διαζύγιο είναι παράνομο. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων είναι σχεδόν αδύνατη εδώ. Ακόμη και η δυνατότητα νομικών συνεργασιών φαίνεται να είναι υπερβολική. Θα πρέπει να διεξαγάγουμε ένα μεγάλο δημοψήφισμα για να επανεξετάσουμε το Σύνταγμά μας εάν θέλουμε να νομιμοποιηθούν το διαζύγιο, ο γάμος ομοφυλοφίλων και η αστική συνεργασία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ