Πέτσας: Λιγότερες δόσεις εμβολίου για την Ελλάδα


Ανακοινώνοντας ότι λιγότερες δόσεις εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων, ενώ προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες, όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

Πρόκειται για θέμα ημερών να ξεκινήσουν, έστω και συμβολικά οι εμβολιασμοί για την προστασία από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, καθώς από τις 21 έως και τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται η αδειοδότηση του εμβολίου των Pfizer/Biontec από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά από 3 με 4 ημέρες αναμένεται η διανομή των εμβολίων στις χώρες και οι εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάεν θα γίνουν ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι πρώτοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα γίνουν πριν την Πρωτοχρονιά και περί τις 27 Δεκεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε όσον αφορά στις γιορτές και το ρεβεγιόν πως «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα», ενώ διευκρίνισε πως «στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία».

Υπάρχει ωστόσο μία αρνητική εξέλιξη αναφορικά με την Ελλάδα αλλά και με όλη την ΕΕ, καθώς θα φτάσουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου από όσες είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις αντί για 500.000. Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα  μας, θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των υγειονομικών της πρώτης γραμμής καθώς και για τους τρόφιμους και τους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Υγείας.

Η Pfizer παραδέχθηκε προ ημερών ότι η προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου δεν πάει όπως θα ήλπιζε και συνεπώς περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως. Η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει να φτάσει στις 100 εκατ. δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ