Καφεΐνη Οφέλη: Ο ρόλος της αγαπημένης ουσίας στην υγεία μας

Κάθε μέρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στην καφεΐνη για να ξυπνήσουν το πρωί ή για να περάσουν τη νυχτερινή βάρδια. Στην πραγματικότητα, αυτό το φυσικό διεγερτικό είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά στον κόσμο. Η καφεΐνη αναφέρεται συχνά για τις αρνητικές της επιπτώσεις στον ύπνο και το άγχος. Ωστόσο, μελέτες αναφέρουν επίσης ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η καφεΐνη έχει την ικανότητα να μπλοκάρει το μόριο αδενοσίνης που λειτουργεί ως μέσο σηματοδότησης του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί σχετική αύξηση σε άλλα μόρια σηματοδότησης, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτή η αλλαγή στα μηνύματα εγκεφάλου πιστεύεται ότι ωφελεί τη διάθεσή σας και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια μελέτη συνέδεσε την κατανάλωση 2–3 φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη (περίπου 200-300 mg καφεΐνης) την ημέρα με 45% χαμηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας. Μια άλλη μελέτη ανέφερε 13% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στους καταναλωτές καφεΐνης. Όσον αφορά τη διάθεση, η περισσότερη καφεΐνη δεν είναι απαραίτητα καλύτερη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα δεύτερο φλιτζάνι καφέ δεν παρήγαγε περαιτέρω οφέλη, εκτός εάν καταναλώθηκε τουλάχιστον 8 ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι. Η κατανάλωση 3–5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα ή περισσότερων από 3 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον κατά 28-60%.

Μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και την καύση λίπους. Λόγω της ικανότητάς της να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό έως και 11% και την καύση λίπους έως και 13%. Πρακτικά, η κατανάλωση 300 mg καφεΐνης ανά ημέρα μπορεί να σας επιτρέψει να κάψετε επιπλέον 79 θερμίδες ημερησίως. Αυτό το ποσό μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά είναι παρόμοιο με την περίσσεια θερμίδων που ευθύνεται για τη μέση ετήσια αύξηση βάρους ενός κιλού στους Αμερικανούς. Ωστόσο, μια 12ετής μελέτη για την καφεΐνη και την αύξηση βάρους σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τον περισσότερο καφέ ήταν, κατά μέσο όρο, μόνο 0,4-0,5 kg ελαφρύτεροι στο τέλος της μελέτης.

Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Όσον αφορά την άσκηση, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη χρήση λίπους ως καυσίμου. Αυτό είναι ευεργετικό, διότι μπορεί να βοηθήσει τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη στους μύες να διαρκέσει περισσότερο, ενδεχομένως καθυστερώντας το χρόνο που χρειάζεται οι μύες σας για να φτάσουν στην εξάντληση. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τις συστολές των μυών και να αυξήσει την ανοχή στην κόπωση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι δόσεις των 5 mg ανά kg σωματικού βάρους βελτίωσαν την απόδοση αντοχής έως και 5% όταν καταναλώθηκαν 1 ώρα πριν από την άσκηση. Δόσεις τόσο χαμηλές όσο 3 mg ανά kg σωματικού βάρους μπορεί να είναι αρκετές για να αποδώσουν τα οφέλη. Επιπλέον, οι μελέτες αναφέρουν παρόμοια οφέλη σε ομαδικά αθλήματα, προπονήσεις υψηλής έντασης και ασκήσεις αντίστασης. Τέλος, μπορεί επίσης να μειώσει την αισθητή κούραση κατά τη διάρκεια της άσκησης έως και 5,6%, γεγονός που μπορεί να κάνει τις προπονήσεις να φαίνονται ευκολότερες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here