Σχέσεις – εγωισμός: Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις έναν εγωιστή


Ίσως είναι ένας συγγενής που γνωρίζετε για πολλά χρόνια, ο οποίος εμφανίζεται σε κάθε οικογενειακή περίσταση έτοιμος να φάει, αλλά δεν είναι έτοιμος να μαγειρέψει ή να βοηθήσει να καθαρίσετε το σπίτι μετά.

Όσον αφορά στα δώρα, είτε στις γιορτές, είτε σε γενέθλια και γάμους, αυτό το άτομο εμφανίζεται με άδεια χέρια και δε φαίνεται καν να ντρέπεται γι’ αυτό.

Πράγματι, σε μια εποχή που οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο συντονισμένοι από ποτέ στο να συμπεριφέρονται με ανιδιοτέλεια, φαίνεται τώρα να υπάρχει η αντίληψη ότι ο εγωισμός αυξάνεται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Boston Globe / Suffolk, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2020, το 27% των 500 ερωτηθέντων συμφώνησε με τη δήλωση ότι οι άνθρωποι στη Μασαχουσέτη “είναι κυρίως εγωιστές και κοιτάζουν το συμφέρον τους”, που σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση από το 18% που αναφέρθηκε το Μάιο του 2020.

Ο εγωισμός μπορεί να εμφανίζεται με πολλές μορφές στην καθημερινή ζωή, αλλά ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά, οι εγωιστές πιστεύουν ουσιαστικά ότι δικαιούνται περισσότερα από ό, τι οι άλλοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει «δίκαιο μερίδιο» γι’ αυτούς, επειδή η ιδέα του μοιράσματος είναι ξένη. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να κάνουμε ακόμη και τους πιο άπληστους ανθρώπους να ενεργούν για λογαριασμό άλλων;

 

Σύμφωνα με τον Bence Bago και τους συναδέλφους του (2020) του Πανεπιστημίου της Τουλούζης Καπιτώλιο, μπορεί θεωρητικά να γίνει κάτι τέτοιο μέσω ενός μηχανισμού «σκόπιμης διόρθωσης», στον οποίο τους παρουσιάζετε μια ευκαιρία να επανορθώσουν δίνοντάς τους μια ευκαιρία να σκεφτούν πριν ενεργήσουν. Προσθέστε σε αυτό κάποιο κίνητρο για να συμπεριφέρεστε με έναν πιο ανιδιοτελή, κοινωνικό τρόπο, και ίσως να απενεργοποιήσουν το διακόπτη εγωισμού και να καταφέρουν να ενεργοποιήσουν το κουμπί on για να γίνουν πιο δοτικοί.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ