Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Προσβλέπουμε στην υπερνίκηση της πανδημίας το 2021


Στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία η Ορθόδοξη Εκκλησία τη φετινή χρονιά στην Αμερική, αλλά και στις σημαντικές ευκαιρίες που διανοίγονται για την ερχόμενη χρονιά, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εισαγωγική του ομιλία, την Τρίτη (15/12), προς το νέο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι και τη σύγκληση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης το 2022.

«Αυτή η χρονιά», σημείωσε, «ήταν ίσως η πιο δύσκολη στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής μας, καθώς αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτοφανείς προκλήσεις του παρόντος, εργαζόμενοι ταυτόχρονα με επιμέλεια και μέθοδο για να διαχειριστούμε τις προκλήσεις και τις στρεβλώσεις από το παρελθόν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των πάντων και ατενίζοντας το λαμπρό μέλλον της Εκκλησίας μας στο αμερικανικό έθνος. Το γεγονός, συνέχισε, ότι επιτύχαμε τόσα πολλά είναι μια λαμπρή απόδειξη της αγαστής συνεργασίας μεταξύ μας και της αφοσιωμένης υπηρεσίας σας σε αυτή τη μεγάλη επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας».

Ακολούθως, τόνισε: «Εκφράζω σε όλους σας την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μου για το έργο σας για την Αρχιεπισκοπή μας, ιδιαίτερα σε αυτό το δύσκολο έτος. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω αυτής της πανδημίας, η οποία είχε βαρύτατες και επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση πολιτών και της κοινωνίας, καθώς και όλων των θρησκευτικών, αλλά και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε 45 εκατ. δολάρια για τη ‘’διάσωση” του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, του εθνικού προσκυνήματος στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, και να αρχίσουμε εκ νέου την ανοικοδόμηση του, ένα διόλου μικρό επίτευγμα σε αυτούς τους καιρούς. Πολλές και ευγνώμονες ευχαριστίες, συνέχισε, οφείλονται στους Φίλους του Αγίου Νικολάου για τη γενναιοδωρία τους και την ηγεσία τους και ιδιαίτερα στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο για τον καθοριστικό και κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό το ιερό έργο. Ας μην ξεχνάμε, επισήμανε, ότι εν μέσω αυτής της πανδημίας το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού βρίσκονται στην πιο σταθερή κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών, λειτουργούν αποτελεσματικά και έχουν ανακτήσει τις σχετικές εκπαιδευτικές τους πιστοποιήσεις, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του νέου προέδρου Γιώργου Καντώνη, του Συμβουλίου Επιτρόπων, του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, πρόσθεσε, ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω της πανδημίας η Αρχιεπισκοπή Αμερικής μπόρεσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα που είχαν ανακύψει σχετικά με το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό πρόγραμμα των κληρικών και να αρχίσει να επουλώνει αυτό το βαθύ τραύμα στην καρδιά των κληρικών. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω αυτής της πανδημίας βρήκαμε αποτελεσματικούς τρόπους να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο στους πιστούς μας και να μεταφέρουμε τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας στα σπίτια τους, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, σε μια κλίμακα πρωτόγνωρη για την ιστορία της Εκκλησίας μας. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να μη ζήσουμε όπως ζούσαμε τη Σαρακοστή, τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ενώ και σήμερα αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις ενόψει των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, καθώς πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Όμως, παρά το ότι έχουμε χάσει πολλούς αδερφούς μας από τον κορονοϊό, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας και την εμπιστοσύνη μας στην Εκκλησία μας χάρη στις προσπάθειές των μητροπολιτών της Συνόδου μας και όλων των κληρικών μας σε ολόκληρη την Αμερική».

Ακόμη, υπογράμμισε, «σε αυτήν την κρίση καταφέραμε να συγκαλέσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τη μεγαλύτερη σε αριθμό αντιπροσώπων Κληρικολαϊκή Συνέλευση στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πιστοί της Αρχιεπισκοπής μας είναι αφοσιωμένοι σε αυτήν και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ιερές παραδόσεις μας. Ταυτόχρονα, η Αρχιεπισκοπή μας, είπε, εμπλουτίστηκε με τρεις νέους βοηθούς επισκόπους υψηλού επιπέδου και ήθους. Πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες και περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε μαζί το 2020 και προσβλέπουμε στην υπερνίκηση της πανδημίας το 2021», τόνισε.

«Το 2021», συνέχισε, «είναι για μας μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς θα εορτάσουμε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και θα κάνουμε τα θυρανοίξια, με την παρουσία -όπως ελπίζουμε- του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ενώ θα αρχίσουμε την προετοιμασία για τους εορτασμούς των 100 ετών ζωής της Αρχιεπισκοπής μας το 2022 και σε συνεργασία και με την καθοδήγηση της Μητέρας Εκκλησίας θα προετοιμάσουμε το νέο καταστατικό χάρτη της Αρχιεπισκοπής μας».

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, καθώς τα επόμενα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής μας είναι στον ορίζοντα και οι σημερινές δυσκολίες μάς έχουν προετοιμάσει με πολλούς και διάφορους τρόπους να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και να εξακολουθήσουμε να βρίσκουμε νέους και πρωτοποριακούς τρόπους για να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και για να επεκτείνουμε τη βασιλεία του Θεού στον κόσμο».

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στα μέλη του νεοϊδρυθέντος σώματος των Γερουσιαστών για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, προσώπων που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία για να υποβοηθήσουν και να υποστηρίξουν το έργο της Αρχιεπισκοπής, και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ