Nestlé Needs YOUth: Προσφέροντας στη νέα γενιά ευκαιρίες και πολύτιμες δεξιότητες


Από τη γενιά της κρίσης στη γενιά του lockdown; Από το 2008 μέχρι σήμερα, τα ποσοστά ανεργίας των νέων στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με την πλειονότητα των αλλαγών στον εργασιακό τομέα και την κοινωνία, να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της νέας γενιάς.

Δυστυχώς, η πανδημία δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η ανεργία των νέων αυξάνεται ξανά, με περισσότερους από τρία εκατομμύρια νέους άνεργους στην Ευρώπη και 80.000 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της μελέτης της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οι νέοι είναι τα βασικά θύματα της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, με έναν στους έξι να μην έχει σήμερα εργασία. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι νέοι πλήττονται πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες γενιές από την κρίση του Covid-19, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας και στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, με έναν στους έξι νέους κάτω των 29 ετών να σταμάτησε να εργάζεται μετά την εμφάνιση της νόσου και πολλούς να εμφανίζονται πλέον ανήσυχοι για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νέων στη χώρα μας που κάνουν τη διαφορά

Σήμερα συνεπώς, περισσότερο από ποτέ, απαιτούνται προσπάθειες για την υποστήριξη των νέων και την αποφυγή δημιουργίας μιας γενιάς του lockdown. Αυτός είναι ο λόγος που οι δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων, τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, είναι ιδιαιτέρα σημαντικές και αξίζουν και με το παραπάνω την προσοχή μας.

Μία από τις δράσεις στήριξης των νέων, λοιπόν, η οποία πραγματικά ξεχωρίζει, είναι η πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth της Nestlé, που εγκαινιάστηκε πριν από επτά χρόνια στην Αθήνα, και έχει ως βασική επιδίωξη την υποστήριξη της επαγγελματικής ζωής των νέων. Να αναφέρουμε απλώς ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η Nestlé Ελλάς έχει προσφέρει 709 ευκαιρίες απασχόλησης και 285 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης, ενώ έως το 2025 θα προσφέρει άλλες 300 ευκαιρίες απασχόλησης και 200 θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης στους νέους στη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία περιλαμβάνει μάλιστα και τον πυλώνα «Alliance for YOUth», που είναι γνωστός και ως «Συμμαχία για τη Νέα Γενιά» και ο οποίος από το 2014 μέχρι σήμερα, ενώνει εταιρείες που θέλουν να βοηθήσουν τους νέους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, εξοπλίζοντάς τους με τις κατάλληλες ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, ώστε να διαμορφώσουν την κοινωνία του αύριο.

Τη χρονιά που πέρασε δε και παρά τις μεγάλες προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίσαμε, η Nestlé Ελλάς έφερε κοντά άλλες 11 ηγέτιδες εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, δημιουργώντας μια μοναδική συμμαχία για την υποστήριξη των νέων. Συνολικά 750 ταλαντούχοι νέοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα και είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες που σχετίζονταν με την ομαδικότητα, την επίλυση προβλημάτων, την καινοτομία και τη διαχείριση συγκεκριμένων deadlines, δηλαδή δεξιότητες απαραίτητες στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες για μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, οι γυναίκες στην ηγεσία αλλά και το brain drain. Ζητήματα που σίγουρα χρειάζονται μία «φρέσκια» προσέγγιση από νέα μυαλά. Οι υποψήφιοι που ξεχώρισαν δε, θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή τις δεξιότητές και τις ιδέες τους για έξι μήνες στις συμμετέχουσες εταιρείες.

Πρωτοβουλία “Alliance for YOUth” – Η φωτογραφία είναι πριν από την πανδημία

Στηρίζοντας τη νέα γενιά εν μέσω πανδημίας με «όχημα» την ψηφιακή τεχνολογία

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που αφορούν στην απασχολησιμότητα των νέων τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την περίοδο που διανύουμε -λόγω της νέας κρίσης του Covid-19- είναι ανησυχητικά, είναι σημαντικό το ότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολύτιμα ψηφιακά εργαλεία, που μπορούν να συνδράμουν στις προσπάθειες των νέων, να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες και αποκτώντας γνώσεις που μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες, τόσο για το δικό τους επαγγελματικό μέλλον, όσο και για την ίδια την κοινωνία. Το παράδειγμα της πρωτοβουλίας της Nestlé, είναι χαρακτηριστικό. Την περίοδο που διανύουμε, η εταιρεία εφαρμόζει ψηφιακές πρωτοβουλίες για να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, μέσω διαδικτυακών προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να εξοπλιστούν με δεξιότητες που σχετίζονται και με κάποιες από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η σύγχρονη κοινωνία, όπως εκείνες της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Για τον Βασίλη Αδαμίδη, Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού της Nestlé Ελλάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Η επένδυση στους νέους είναι η πιο σημαντική επένδυση για την εταιρεία μας, για την κοινωνία, για το μέλλον. Μέσω της πρωτοβουλίας Nestlé Needs YOUth που υλοποιούμε από το 2013, βοηθάμε τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να εκπαιδευτούν μέσα από θέσεις μαθητείας και πρακτικής άσκησης ενώ τους προσφέρουμε και ευκαιρίες απασχόλησης». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, «λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά και το ταλέντο που τους διακρίνει, η δέσμευσή μας για την υποστήριξή τους είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ. Θέλουμε να τους ανοίξουμε τον δρόμο προς την επίτευξη των στόχων τους».

Το σίγουρο είναι πως το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά, διότι εκείνη είναι που θα φέρει την αλλαγή. Αν θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους νέους και να σταθούμε στο πλευρό τους. Να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες τους και να τους δώσουμε τις ευκαιρίες που αποζητούν για να κάνουν τα επαγγελματικά τους όνειρα πραγματικότητα, για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και πολύτιμες δεξιότητες, που μπορούν να έχουν και έναν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η Nestlé είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό τους.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ