Smart Home: Πώς θα κάνετε το σπίτι σας «έξυπνο»


Κάντε τη ζωή σας ευκολότερη με οικιακούς αυτοματισμούς και εξοικονομήστε ενέργεια!

Τη χρονιά που ολοκληρώνεται, ο απόλυτος προορισμός είναι το… σπίτι σας, καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας έκαναν τη σχέση με τον προσωπικό σας χώρο πιο στενή από ποτέ. Καθώς ξεκινάει ένας χειμώνας κατά τον οποίο το «cocooning» θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σας, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσετε ακόμη περισσότερο στο πώς θα κάνετε το σπίτι σας πιο όμορφο, πιο φιλικό, πιο ζεστό και -γιατί όχι- πιο «έξυπνο» και λειτουργικό. Ειδικότερα αν αγαπάτε την τεχνολογία και όλες τις λύσεις που μπορεί να σας προσφέρει, ίσως ήρθε για εσάς η εποχή εκείνη κατά την οποία, με μερικές μικρές προσαρμογές, μπορείτε να αποκτήσετε το «έξυπνο σπίτι» των ονείρων σας.

Τα πλεονεκτήματα των οικιακών αυτοματισμών

Το smart home είναι το μέλλον, αναφέρουν πολλοί, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να γίνει το παρόν και η καθημερινότητά σας, πιο εύκολη από όσο μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Στην αγορά υπάρχει ήδη τεράστια ποικιλία σε εξοπλισμό, που μπορεί να σας δώσει τον απόλυτο έλεγχο κάθε λειτουργίας στο σπίτι σας, να σας προσφέρει ευκολίες και έξυπνα χαρακτηριστικά που έως τώρα βλέπατε μόνο σε ταινίες, αλλά και να σας βοηθήσει να κάνετε οικονομία σε εποχές κατά τις οποίες η σωστή διαχείριση του budget σας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Τα «έξυπνα» ψηφιακά συστήματα και οι τεχνολογίες αυτοματισμού στο σπίτι μπορούν να αλλάξουν τη σχέση με τον προσωπικό σας χώρο και τις συσκευές που υπάρχουν σε αυτό, γλυτώνοντάς σας από ρουτίνες, προβλήματα, άγχος και σπατάλες που έως τώρα βρίσκονταν στην καθημερινότητά σας.

Φωτισμός και πρίζες

Μία από τις πιο εύκολες αλλαγές που μπορεί να μεταμορφώσουν το χώρο σας είναι το να κάνετε smart τον φωτισμό, αλλά και τις πρίζες του σπιτιού σας. Ένα «έξυπνο» φωτιστικό θα δώσει χαρακτήρα και στιλ στο δωμάτιο που θα το τοποθετήσετε με τη μοντέρνα του εμφάνιση, θα σας επιτρέψει να «παίξετε» με την ένταση ή τα χρώματα (καθώς, μάλιστα, θα σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεστε όλες τις δυνατότητές του ακόμη και από το smartphone σας), να το ανάβετε και να το σβήνετε ανάλογα με το αν το χρειάζεστε ή και αυτόματα, ενώ ταυτόχρονα, θα σας προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας. Καθώς οι «έξυπνοι» λαμπτήρες είναι τεχνολογίας LED, έχουν χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις κλασικές λάμπες.

Χρησιμοποιώντας «έξυπνες» πρίζες, θα μπορείτε να κάνετε ακόμη περισσότερα: να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε πανεύκολα συνδεδεμένες ηλεκτρικές συσκευές πάντα μέσα από το smartphone σας ακόμη και αν δεν βρίσκεστε στο σπίτι (τι θα λέγατε για παράδειγμα να βάζετε πλυντήριο ή να ανάβετε το θερμοσίφωνα ενώ βρίσκεστε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ), να προγραμματίζετε τη λειτουργία τους τις ώρες που το επιθυμείτε και σύμφωνα με τις ανάγκες σας, να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι σας, ώστε να μπορείτε να κάνετε οικονομία, αλλά και να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι συσκευές που ξοδεύουν το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι σας και ίσως πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στη χρήση τους.

Περισσότεροι αισθητήρες και έλεγχος

Μπορείτε να εγκαταστήσετε αισθητήρες που θα παρακολουθούν την κίνηση στο σπίτι σας ή τις συνθήκες του περιβάλλοντος, ώστε να προσαρμόζουν ανάλογα τις ρυθμίσεις συσκευών, αλλά και να σας ενημερώνουν έγκαιρα για ενδεχόμενα προβλήματα (π.χ. για το αν υπάρχει κάποια διαρροή). Μπορείτε ακόμη να τοποθετήσετε συστήματα για αυτοματισμούς σκίασης στις τέντες ή τις πέργκολες του σπιτιού σας, ώστε για παράδειγμα να κατεβαίνουν αυτόματα σε περίπτωση έντονης ηλιοφάνειας (κάνοντας οικονομία στο σύστημα ψύξης) ή να ανεβαίνουν σε περίπτωση δυνατού αέρα ή και χρονοδιακόπτες για να ανοίγουν ή να κλείνουν αυτόματα οι περσίδες και τα στόρια του σπιτιού σας, ακόμη και όταν λείπετε από το σπίτι.

Τέλος, στο πολύ καίριο κομμάτι της θέρμανσης (ή και ψύξης το καλοκαίρι) του σπιτιού σας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες αισθητήρων αλλά και ενός έξυπνου θερμοστάτη, μπορείτε να έχετε πάντα την ιδανική θερμοκρασία για να εργάζεστε ή να χαλαρώνετε απροβλημάτιστα στο σπίτι σας κάθε ώρα της ημέρας, να ελέγχετε τη θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά (ή ακόμη και σε διαφορετικά σπίτια), να διαχειρίζεστε τα πάντα από το κινητό σας όπου και αν βρίσκεστε μέσω ειδικής εφαρμογής κ.ά.

Επιδότηση για εγκατάσταση οικιακών αυτοματισμών

Τα καλύτερα νέα είναι ότι το να κάνετε το σπίτι σας «έξυπνο» δεν απαιτεί πλέον μία περιουσία, καθώς υπάρχουν οι τρόποι ώστε να κάνετε τον προγραμματισμό και τις αγορές σας με τρόπο που να σας συμφέρει απόλυτα. Και αυτό γιατί το νέο επιδοτούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διάδοχος του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», σε μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες του φέτος εισάγει τα συστήματα Smart Home στις επιλέξιμες δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να συμπεριλάβετε στις εργασίες που θα πραγματοποιήσετε, π.χ. συστήματα που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.), με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, συστήματα που συγκεντρώνουν, αναλύουν και παρουσιάζουν τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και συστήματα που προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης για την επίτευξη της βέλτιστης εξοικονόμησης ενέργειας στο χώρο σας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτεί εργασίες έως 50.000 ευρώ ανά κατοικία, αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών και συμβούλου έργου και τυχόν έξοδα τεχνικής μελέτης. Η τράπεζά σας συμμετέχει ενεργά στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», αποτελώντας πολύτιμο σύμβουλό σας σε κάθε σας κίνηση, που μάλιστα συμπεριλαμβάνει και όλα τα στάδια της πολύπλοκης διαδικασίας ένταξης. Έχετε, ωστόσο, τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερα προνόμια, καθώς η Eurobank σάς προσφέρει 20 ευρώ €πιστροφή στη χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σας που συμμετέχει στο πρόγραμμα επιβράβευσης, καθώς και εκπτώσεις στα ασφάλιστρα για προγράμματα της Eurolife FFΗ.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ