Τύμπανα πολέμου στο Ισραήλ – Σχεδόν 1.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας


Πάνω από 1.500 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα. H σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, τροφοδοτώντας τους φόβους για έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Το τελευταίο γνωστό θύμα της στρατιωτικής κλιμάκωσης ήταν ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Νάμπλους, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, γεγονός που αύξησε σε τρεις τον αριθμό των νεκρών από επεισόδια την Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τα βίαια επεισόδια στη Δυτική Όχθη, στην Ιερουσαλήμ και σε ισραηλινές πόλεις με «μεικτό», αραβοϊσραηλινό πληθυσμό.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινίου «επιτιθέμενου» κοντά στη Νάμπλους και τον «εξουδετέρωσαν», χωρίς να επιβεβαιώσει τον θάνατό του ή να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο αιματηρό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πηγές στη Νάμπλους, ο Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μοχάμεντ αλ Νάτζαρ και ήταν 35 ετών. Στην «επίθεση» σημειώθηκαν ακόμη δύο τραυματισμοί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό.

Νωρίτερα χθες, 16χρονος Παλαιστίνιος, ο Ρασίντ Αμπουάρα, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και στον θώρακα στο χωριό Ακάμπα, βόρεια της Νάμπλους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο Χουσέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, ανέφερε ακόμη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας», όταν ξέσπασαν «βίαιες ταραχές» και στρατιώτες είδαν «ταραχοποιούς» που ετοιμάζονταν να πετάξουν αντικείμενο εναντίον συναδέλφων τους, «αντέδρασαν και άνοιξαν πυρ».

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι πέθαναν σε ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς αλλά και στελέχη της Ισλαμικής Τζιχάντ, της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας.

«Περισσότερες από 1.500 ρουκέτες»

Σχεδόν 1.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων από το βράδυ της Δευτέρας, όταν άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Την Τετάρτη το πρωί εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε πως εκτοξεύθηκαν κάπου 1.000 ρουκέτες από ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια. Νωρίς την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε «περίπου» 1.500 ρουκέτες.

Η Χαμάς ξεκίνησε έναν πρώτο γύρο εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» για τους περισσότερους από 900 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εκτός από τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων, 335 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις επιδρομές, πολλοί από τους οποίους διασώθηκαν από ερείπια κτιρίων που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Από την πλευρά του Ισραήλ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν σε έναν «πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ρουκέτες μέχρι τη Γαλιλαία

Για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο την Πέμπτη (13/5) για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.

Μέχρι σήμερα, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στον βόρειο τομέα της χώρας.

Όμως σήμερα ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία.

Από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού.

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εγκρίθηκε η επέκταση των πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν την Τετάρτη (12/5) σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Μπάιντεν: Tο Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν «καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες» εναντίον «της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».

Ακόμη, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εξήγησε σε τι οφείλεται η αισιοδοξία του.

Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ