Εμβολιασμός Έγκυος: Το εμβόλιο COVID-19 δεν βλάπτει τον πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη

Εμβολιασμός Έγκυος: Ο πλακούντας ενεργεί σαν το λεγόμενο «μαύρο κουτί» για την εγκυμοσύνη, λένε οι ερευνητές. Μια νέα μελέτη που δεν βρήκε καμία ένδειξη τραυματισμού στον πλακούντα των ασθενών που έλαβαν εμβόλιο COVID-19 ενώ ήταν έγκυοι είναι ένα άλλο σημάδι ότι οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς για αυτόν τον πληθυσμό, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τη Northwestern Medicine και δημοσιεύθηκε στο Obstetrics & Gynecology, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη που αναλύει την πιθανή επίδραση του εμβολίου στον πλακούντα.

«Ο πλακούντας μοιάζει με το μαύρο κουτί σε ένα αεροπλάνο», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Δρ Τζέφρι Γκόλντσταϊν, επίκουρος καθηγητής παθολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg και παθολόγος της Northwestern Medicine.

“Εάν κάτι πάει στραβά με μια εγκυμοσύνη, συνήθως βλέπουμε αλλαγές στον πλακούντα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι συνέβη. Από όσα μπορούμε να πούμε, το εμβόλιο COVID δεν βλάπτει τον πλακούντα.” Για την έρευνα, η ομάδα συνέκρινε 84 πλακούντες από εμβολιασμένους ασθενείς με 116 πλακούντες από μη εμβολιασμένους ασθενείς. Όλοι οι ασθενείς έδωσαν μωρά στο Prentice Women’s Hospital στο Σικάγο, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων, το οποίο δημοσιεύθηκε στο EurekAlert.org.

Οι περισσότερες από τις εμβολιασμένες ασθενείς έλαβαν είτε το Moderna είτε το Pfizer κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου τους.

Η ομάδα αναζήτησε μη φυσιολογική ροή αίματος μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου και προβλήματα με τη ροή του αίματος του εμβρύου, καθώς και τα δύο ζητήματα έχουν αναφερθεί σε έγκυες ασθενείς που έχουν θετικό αποτέλεσμα για κορωνοϊό.

Το ποσοστό τέτοιων τραυματισμών ήταν το ίδιο σε εμβολιασμένες ασθενείς και σε μη εμβολιασμένες ασθενείς.

«Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο διανομής εμβολίων όπου παρατηρούμε διστακτικότητα εμβολίων, και αυτή η διστακτικότητα είναι έντονη για τις εγκύους», δήλωσε ο Δρ Emily Miller, ιατρός της μητρικής εμβρυϊκής βορειοδυτικής ιατρικής και επίκουρος καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Feinberg και – συγγραφέας.

“Η ομάδα μας ελπίζει ότι αυτά τα δεδομένα, αν και προκαταρκτικά, μπορούν να μειώσουν τις ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο για το εμβόλιο για την εγκυμοσύνη.

” Όταν τα επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια υποβλήθηκαν στη FDA και τα CDC για έγκριση, δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα σχετικά με τις εγκύους ασθενείς ώστε οι ρυθμιστές να εκδώσουν επίσημη καθοδήγηση σχετικά με αυτόν τον πληθυσμό.

Έκτοτε, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε έγκυες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που αποκάλυψαν ότι τα ιικά αντισώματα μπορούν να μεταδοθούν στο έμβρυο μέσω εμβολιασμού της μητέρας.

“Το Διαδίκτυο έχει ενισχύσει την ανησυχία ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση που αναγκάζει τη μητέρα να απορρίψει το έμβρυο”, δήλωσε ο Goldstein στο δελτίο τύπου.

“Αλλά αυτά τα ευρήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει.”

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ