Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Στο πειθαρχικό οι «απείθαρχοι» Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας


Μέτρα κατά για τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας επειδή δεν πειθάρχησαν στην απόφαση για λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού εξετάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τη δυσαρέσκειά της αλλά και την απόφασή της να λάβει μέτρα για τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στην απόφαση για λήψη μέτρων για την περίοδο του Πάσχα προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά του κορονοϊού ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά τη συνεδρίαση της την Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΙΣ «μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά».

Οι δύο Μητροπολίτες, σημειώνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, «εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δε, ο Μητροπολίτης Κυθήρων και με νέο κείμενό του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο «καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων».

Πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή θέλουν, μάλιστα, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σκέφτεται ακόμα και να θέσει σε αργία – να μην μπορούν, δηλαδή, να τελέσουν Θείες Λειτουργίες – τους δύο απείθαρχους Μητροπολίτες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αποστολή Εγκυκλίου «προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι αποφάσεις της ΔΙΣ «σε ελαχίστους ανά την Ελληνική Επικράτεια Ιερούς Ναούς».

Στην εγκύκλιο θα ζητείται «η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων από πλευράς των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών» ενώ η ΔΙΣ «αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την περίπτωση Ιερού Παρεκκλησίου Αυτής, όπου παρατηρούνται και κατά κόρον προβάλλονται άτοπες λειτουργικές συνήθειες και πρωτόγνωρες τελετουργικές αυθαιρεσίες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ