Iron Dome: Ο… εξολοθρευτής των ρουκετών – Πώς λειτουργεί η «σιδερένια ασπίδα» του Ισραήλ


Ένα από τα καλύτερα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας – Μέσα σε λίγες ώρες αναχαίτισε πάνω από 850 ρουκέτες της Χαμάς – Πώς εντοπίζει το στόχο και πώς τον καταστρέφει

Τις τελευταίες ώρες, το Ισραήλ δέχεται καταιγισμό ρουκετών, που εκτοξεύει από τη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο Ισραήλ τις τελευταίες 72 ώρες, με το Iron Dome ωστόσο να έχει αναλάβει δράση και να αναχαιτίζει τις ρουκέτες πριν πλήξουν κατοικημένες περιοχές.

«Περίπου 850 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το «Iron Dome» ενώ περίπου 200 ρουκέτες έπεσαν στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Τι είναι όμως το Iron Dome; Ποιος είναι ο περίφημος «σιδερένιος θόλος» που προστατεύει τις πόλεις του Ισραήλ;

Πρόκειται για το πλέον εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας της «Rafael Defense Systems», που ανιχνεύει την πορεία μιας ρουκέτας, την «κλειδώνει» στο ραντάρ και στη συνέχεια εκτοξεύει πύραυλο που την καταστρέφει.

To Iron Dome

Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ομπρέλα» προστασίας πάνω από οποιαδήποτε περιοχή τοποθετηθεί, για ένα πολύτιμο όπλο στην αντιαεροπορική άμυνα. Αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων.

Πώς λειτουργεί; Το Iron Dome αρχικά ανιχνεύει την προέλευση και τον ακριβή στόχο της ρουκέτας ή του εχθρικού πυραύλου. Τα δεδομένα μεταδίδονται στο σύστημα ελέγχου πυρός, μέσω του οποίου προσδιορίζεται το πιθανό σημείο πρόσκρουσης. Αν εκτιμηθεί ότι πρόκειται να χτυπήσει κατοικημένη περιοχή ή εγκαταστάσεις καίριας σημασίας, τότε εκτοξεύεται ο πύραυλος αναχαίτισης και καταστρέφει το εχθρικό βλήμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κάθε πυροβολαρχία απαιτεί επάνδρωση περίπου εκατό ατόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται χειριστές, τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας. Αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης. Θεωρείται πως μια πυροβολαρχία είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η στρατιωτική ηγεσία στην Ελλάδα γνωρίζει τις δυνατότητες του Iron Dome και δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ιερουσαλήμ να υπάρξει επίσημο ενδιαφέρον στο μέλλον.

Έτσι λειτουργεί το Iron Dome.
Εντυπωσιακό το Iron Sting της ELBIT

Πρόθεση Αθήνας και Ιερουσαλήμ είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, με την Elbit μάλιστα να παρουσιάζει ένα νέο καθοδηγούμενο όπλο, το Iron Sting, ένα πυρομαχικό όλμου ακριβείας, με λέιζερ και GPS.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, οι επίγειες Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Elbit Systems αποκάλυψαν το Iron Sting.

Πρόκειται για ένα «διασυνδεδεμένο πυροβολικό σύστημα ακριβείας» (networked precision fire system) – ένα πυρομαχικό όλμου καθοδηγούμενο με λέιζερ και GPS για ακρίβεια στη στόχευση και πρόληψη παράπλευρων ζημιών. Οι δοκιμές έχουν ήδη διεξαχθεί με επιτυχία, ολοκληρώνοντας την ανάπτυξη του συστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Με δεδομένη τη γεωπολιτική αστάθεια και με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα, η χώρα μας επιλέγει τη σύναψη συμμαχιών με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι καλές σχέσεις συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελούν τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συμμαχία, με τη χώρα μας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ