Έρωτας Ορισμός: Το ανεξήγητο μυστήριο της αγάπης

Τα εννέα αυτά ψυχο-φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συνήθως συνδέονται με τη ρομαντική αγάπη δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με τη ντοπαμίνη, τη νορεπινεφρίνη ή τη σεροτονίνη. Ωστόσο, μπορεί να συσχετίζονται με αυτά τα νευροχημικά με ακόμη άγνωστους τρόπους.

  • Οι εραστές αναφέρουν δείγματα συναισθηματικής εξάρτησης από τη σχέση, σε συνδυασμό με μεταβαλλόμενα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας, της ανησυχίας, της ιδιοκτησίας, της ζήλιας, της ενασχόλησης με τον αγαπημένο, της ευπάθειας, του φόβου της απόρριψης και του άγχους του χωρισμού. Έτσι οι εραστές μπορούν να παρακολουθούν τις σχέσεις τους.
  • Κάποιο αναφέρουν ότι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με τη συναισθηματική αμοιβαιότητα και τη συναισθηματική ένωση με αντικείμενο του πόθου τους.

  • Οι εραστές αισθάνονται μια ισχυρή ενσυναίσθηση προς τον αγαπημένο, συμπεριλαμβανομένου ενός αισθήματος ευθύνης για το αγαπημένο άτομο και της προθυμίας για αυτοθυσία.
  • Οι ερωτευμένοι τείνουν να αναδιατάξουν τις καθημερινές προτεραιότητές τους για να είναι διαθέσιμοι στον αγαπημένο και να προσπαθούν να κάνουν μια ευνοϊκή εντύπωση, αλλάζοντας τα ρούχα, τους τρόπους, τις συνήθειες, ακόμη και τις αξίες τους.
  • Οι εραστές μπορεί επίσης να βιώσουν αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «Romeo and Juliet Effect» – μια ενδυνάμωση παθιασμένων συναισθημάτων λόγω αντιξοότητας.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι που χτυπήθηκαν από έρωτα βιώνουν σεξουαλική επιθυμία για τον αγαπημένο, σε συνδυασμό με την επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα. Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ζηλεύουν έντονα αν υποψιάζονται ότι υπάρχει απιστία. Αυτή η επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα μπορεί να είναι η πιο σημαντική εξελικτική λειτουργία αυτού του συστήματος συναισθημάτων: οδηγεί τους εταίρους να αποκλείσουν άλλους μνηστήρες, διασφαλίζοντας έτσι ότι η ερωτοτροπία δεν διακόπτεται έως ότου ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση.

  • Ωστόσο, για εκείνους που είναι «ερωτευμένοι», ο πόθος για συναισθηματική ένωση υπερισχύει συχνά από την επιθυμία για σεξουαλική ένωση. Εξήντα τέσσερα τοις εκατό και των δύο φύλων διαφώνησαν με τη δήλωση, “Το σεξ είναι το πιο σημαντικό μέρος της σχέσης μου”
  • Οι ερωτευμένοι επίσης συχνά αναφέρουν ότι το πάθος τους είναι ακούσιο και ανεξέλεγκτο. «Η αγάπη είναι σαν πυρετός», έγραψε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Stendahl. «Έρχεται και πηγαίνει ανεξάρτητα από τη θέληση.»

  • Η ερωτική έλξη είναι συνήθως πρόσκαιρη, εφήμερη. Εκτός αν ένα φυσικό ή κοινωνικό εμπόδιο εμποδίζει τους εραστές να βλέπουν ο ένας τον άλλο τακτικά, αυτό το πάθος τελικά εξαφανίζεται. Οι επιστήμονες προσπάθησαν πρόσφατα να προσδιορίσουν τη διάρκεια του ενθουσιασμού. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παθιασμένη ερωτική αγάπη διαρκεί γενικά έξι έως δεκαοκτώ μήνες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here