Ο Τζούρντα στους δικηγόρους, τα ακίνητα Γουλανδρή και γιατί ο Αλαφούζος περιμένει τον Οκτώβριο


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

O Τζούρντα στους δικηγόρους

Ο Αυστριακός Μάρτιν Τζούρντα παραιτήθηκε το Φεβρουάριο από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αποχώρησε με δική του βούληση και ενώ γνώριζε πως η Επιτροπή Επιλογής του ΤΧΣ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ανανέωσή του. Θα ανέμενε λοιπόν κανείς πως αυτό θα συνεπαγόταν την επιστροφή του στη Βιέννη και την αναζήτηση νέων επαγγελματικών ευκαιριών. Αλλά τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί έτσι. Ο Αυστριακός μετά την παραίτησή του αναζήτησε τρόπους να λάβει και αποζημίωση αποχώρησης. Αρχικά έβαλε το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση για αυτό. Όταν είδε πως η φιλότιμη διαμεσολάβηση του Γιάννη Στουρνάρα (απευθύνθηκε στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, ο οποίος με τη σειρά του απευθύνθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό) για το θέμα του δεν απέδωσε καρπούς, ο Τζούρντα αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό και ανέθεσε σε δικηγορικό γραφείο την υπόθεσή του. Κατά τις πληροφορίες της στήλης ο Αυστριακός διεκδικεί μισθούς έξι μηνών, ήτοι περίπου 110.000 ευρώ. Η τροπή της υπόθεσης έχει δυσαρεστήσει πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδος. Και δυστυχώς φαίνεται πως η υπόθεση του Τζούρντα θα είναι η πρώτη που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος CEO του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης.

Εκτός Τιτάν η IFC

Αποεπένδυσε πλήρως ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (International Finance Corporation, IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Όμιλο Τιτάν. Η συνεργασία του Ομίλου Τιτάν με τον IFC σε Αλβανία, Αίγυπτο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο, δομήθηκε σταδιακά από το 2008 και διήρκεσε περισσότερο από δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Τιτάνας βρέθηκε αντιμέτωπος με απαιτητικές συνθήκες σε δύσκολους καιρούς και ο IFC συνέδραμε και καθοδήγησε τις προσπάθειες του Ομίλου. Προ 18μηνου η Διοίκηση του Τιτάνα ήλθε σε συμφωνία για την εξαγορά της μειοψηφικής συμμετοχής του IFC στην Αίγυπτο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έναντι 81,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό καταβλήθηκε σε δόσεις. Η τελευταία δόση ύψους 40,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε μόλις προσφάτως και έτσι το κεφάλαιο IFC έκλεισε για την τσιμεντοβιομηχανία της οικογένειας Παπαλεξόπουλου- Κανελλόπουλου.

Ανυπομονεί ο Αλαφούζος

Με το «αριστερό» μπήκε στο 2021 η Okeanis Eco Tankers, η ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Αλαφούζου, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Είναι ενδεικτικό πως τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) της Okeanis Eco Tankers ανήλθαν σε 25,17 εκατ. δολάρια, έναντι 63,27 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο 2020. Τα καθαρά δε κέρδη ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο 2021 σε 7,3 εκατ. δολάρια, έναντι 41 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο 2020. Η Okeanis Eco Tankers διέθετε στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2021 ένα στόλο 18 πλοίων αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ ο συνολικός δανεισμός της ήταν στα 821 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, ο στόλος αυτός αποτελείται πλέον από 15 πλοία, καθώς προχθές η Okeanis Eco Tankers, πούλησε στη δανέζικη Torm τα tankers «Nissos Schinoussa», «Nissos Therassia» και «Nissos Heraclea» έναντι 120,8 εκατ. δολαρίων. Τα τρία αυτά πλοία βαρύνονται με δάνεια συνολικού ύψους 74 εκατ. δολαρίων, ήτοι η πώληση τους αναμένεται να αποφέρει καθαρά έσοδα περίπου 45 εκατ. δολάρια στην Okeanis. Αλλά τα χρήματα αυτά δεν θα μείνουν μέσα στην εταιρεία. Με την ολοκλήρωση της πώλησης, τον Οκτώβριο 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της Okeanis θα εισηγηθεί τη διανομή των 45 εκατ. δολαρίων προς τους μετόχους, μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Οπότε ο Γιάννης Αλαφούζος θα ανυπομονεί να έλθει το φθινόπωρο…

Τα ακίνητα Γουλανδρή

Τρία ακίνητα του Μιχάλη Γουλανδρή πέριξ της περιοχής του Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου συνολικής αξίας 12,57 εκατ. ευρώ βγαίνουν στο σφυρί την προσεχή Τετάρτη 19 Μαΐου με επισπεύδουσα την Intrum. Και τα τρία ακίνητα βρίσκονται επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β’ αριθμός 1. Πρόκειται για μια μεζονέτα 3ου και 4ου ορόφου 690 τ.μ., ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου 390 τ.μ. και ένα διαμέρισμα ισογείου ορόφου 133 τ.μ.. Τα εν λόγω ακίνητα έχουν εμφανισθεί στην πλατφόρμα πλειστηριασμών αρκετές φορές από το 2019, αλλά ακόμη δεν έχουν αλλάξει χέρια. Όποιος λοιπόν θέλει να γίνει γείτονας του Κυριάκου Μητσοτάκη ή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν έχει παρά να εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα από τα τρίτα ακίνητα. Η μεζονέτα πωλείται για 7,9 εκατ. ευρώ, το διαμέρισμα του 2ου ορόφου για 3,9 εκατ. ευρώ και το διαμέρισμα ισογείου ορόφου για 735.000 ευρώ.

Το Stella Maris

Την ίδια ημέρα θα βγει σε πλειστηριασμό και το παραθαλάσσιο τουριστικό συγκρότημα Stella Maris που είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική προ 15ετίας σε μια έκταση 89 στρεμμάτων στον Γαλατά. Ο πλειστηριασμός γίνεται για οφειλή 3 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι τα 7,35 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα που εκποιείται είναι ημιτελές, αποτελείται δε από 16 κτίρια για τα οποία οι εργασίες ανακαίνισης έχουν σταματήσει από το 2009. Στο συγκρότημα περιλαμβάνονται μπανγκαλόους 3.800 τ.μ., δυο οικόπεδα 24.000 τ.μ. αλλά και οι ημιτελείς κατοικίες εμβαδού 18.000 τ.μ..Τον Ιούνιο του 2010 ο Μπάμπης Βωβός είχε βγάλει προς πώληση το Stella Maris ζητώντας 35-40 εκατ. ευρώ. Αν και τουριστικές επιχειρήσεις με δραστηριότητά στον ιαματικό τουρισμό είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η οικονομική κρίση που ενέσκηψε έθεσε σε τέλμα την υπόθεση πώλησης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ