Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και ρουκέτες: Στην 6η της ημέρα η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς


Το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Γάζα με αεροπορικά πλήγματα και Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ομοβροντίες ρουκετών το Σάββατο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης στη χειρότερη κρίση στην περιοχή εδώ και χρόνια, μετά από έξι ημέρες εχθροπραξιών και με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται.

Αμερικανοί και Άραβες διπλωμάτες προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα μετά από μια νύχτα βίας, κατά την οποία Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 200 ρουκέτες εναντίον πόλεων στο Ισραήλ, αεροπλάνα του οποίου χτύπησαν στόχους της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα.

Τουλάχιστον 136 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά και 21 γυναίκες, ενώ 950 είναι οι τραυματίες, ανέφεραν Παλαιστίνιοι νοσηλευτές.

Το Ισραήλ έχει αναφέρει οκτώ νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας στρατιώτης στα σύνορα με τη Γάζα και έξι άμαχοι, δύο εκ των οποίων παιδιά.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 Παλαιστινίων τη νύχτα, είπαν το Σάββατο νοσηλευτές, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της, που σκοτώθηκαν όταν επλήγη το σπίτι τους, σε στρατόπεδο προσφύγων. Σκοτώθηκαν επίσης άλλα τρία άτομα, και πολλοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους νοσηλευτές.

Χιλιάδες Ισραηλινοί έτρεχαν στα καταφύγια καθώς ηχούσαν οι σειρήνες τη νύχτα. Μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα χτύπησε κτίριο στη Μπιρσίμπα, σύμφωνα με την αστυνομία. ΜΜΕ μετέδωσαν πως άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πόλη ενώ έτρεχαν να καλυφθούν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είπαν πως τα αεροσκάφη τους χτύπησαν χώρους εκτόξευσης ρουκετών και διαμερίσματα που ανήκαν σε μαχητές της Χαμάς. Όπως αναφέρθηκε, ένας στόχος είχε εκτοξεύσει ομοβροντία κατά της Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες τη Δευτέρα, κατόπιν εντάσεων γύρω από το θέμα των εξώσεων παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αντίποινα στις συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με Παλαιστινίους κοντά στο τέμενος αλ Άκσα.

Ο Χάντι Αμρ, απεσταλμένος του αμερικανικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετέβη στην περιοχή την Παρασκευή, πριν τη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παλαιστίνιοι έχουν αναφέρει 11 νεκρούς στη Δυτική Όχθη, μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών με ισραηλινές δυνάμεις. Επίσης, οι εχθροπραξίες συνοδεύονται από αναταραχές στις μεικτές κοινότητες Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ, με επιθέσεις σε συναγωγές, βανδαλισμούς σε καταστήματα Αράβων και βία στους δρόμους, με τον πρόεδρο του Ισραήλ να προειδοποιεί για «εμφύλιο πόλεμο».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ